Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.10.15 / dotaz č. 63155
Dobrý den, 8.10 se u nás objevil "obchodník" ze společnosti comfort energy. Vše zahrál ohledně úsporných LED žarovek. Podepsal jsem mu dva papíry - smlouvu, ceník s elektřinou pro domácnost a práva a poučení zákazníka. Také jsem mu dal elektronický podpis. Dnes jsem zjistil, že jsem udělal chybu. Prosím Vás o radu nebo jakoukoliv pomoc jak vyřešit tuto situaci. Děkuji mnohokrát,
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Jak situaci popisujete, zdá se, že jste podepsal, 1) kupní smlouvu na žárovky (viz to ponaučení) a 2) smlouvu na dodávky energií (většinou elektronicky). V tomto případě je třeba odstopit jak od kupní smlouvy, tak od smlouvy na dodávky energie.

Od kupní smlouvy na žárovky lze odstoupit dle občan. zákoníku (par. 1829) - doporučujeme vyplnit formulář, který vám podomní prodejce zanechal. Současně je třeba vrátit zboží, nejlépe v originálním obalu a samozřejmě neporušené. Odstoupit lze zpravidla do 14 nebo do 30 dnů (dle obchodních podmínek, které se ke smlouvě vážou). Kromě toho je třeba odstoupit od smlouvy na dodávky energie, a to dle energetického zákona (par. 5, odst.2), který říká, že od smlouvy na dodávky energie lze odstoupit ještě 5 dnů před zahájením dodávek.

Posílám vám vzor odstoupení na e-mail.

Odstoupení a žárovky zašlete nejlépe s dodejkou a doporučeně.

Kontaktovat můžete také svého současného dodavatele a o všem ho informovat.

S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk