Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.10.15 / dotaz č. 63353
Dobrý den,

dne 20.10.2015 mi byla pány vydávájící se ZA PRACOVNÍKY FIRMY čez PODSTRČENA NOVÁ AKTIVAČNÍ SMLOUVA NA NIŽŠÍ TARIF A NÁSLEDNĚ DÁREK JAKO VĚRNÉMU ZÁKAZNÍKOVI FIRMY ČEZ.
BOHUŽEL PÁN BYL TAK ŠIKOVNÝ ŽE JSEM MU PODEPSAL SMLOUVY JAK NA KOUPI LED ŽÁROVEK TAK SMLOUVU NA PŘECHOD K FIRMĚ COMFORT ENERGY. JE TO TAK UBOHÝ POSTUP LIDI MÍSTO PŘESVĚDČENÍ SPÍŠ OBELHAT, NEŽ JIM PRODUKT NABÍDNOUT.
PROSÍM O RADU JAK VYPOVĚDĚT SMLOUVY NA LED ŽÁROVKY A SMLOUVU O PŘECHODU. DÁLE BYCH URČITĚ CHTĚL NAHLÁSIT STÍŽNOST ERU.
DĚKUJI S POZDRAVEM,
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Bohužel podobné situace nejsou nyní ojedinělé. Jak situaci popisujete, zdá se, že jste podepsal, 1) kupní smlouvu na žárovky a 2) smlouvu na dodávky energií (většinou elektronicky). V tomto případě je třeba odstoupit jak od kupní smlouvy (většinou podomní prodejci zanechávají vzor odstoupení), tak od smlouvy na dodávky energie (vzor vám zasílám na e-mail).

Od kupní smlouvy na žárovky lze odstoupit dle občan. zákoníku (par. 1829) - doporučujeme vyplnit formulář, který vám podomní prodejce zanechal. Současně je třeba vrátit zboží, nejlépe v originálním obalu a samozřejmě neporušené. Odstoupit lze zpravidla do 14 nebo do 30 dnů (dle obchodních podmínek, které se ke smlouvě vážou). Kromě toho je třeba odstoupit od smlouvy na dodávky energie, a to dle energetického zákona (par. 5, odst.2), který říká, že od smlouvy na dodávky energie lze odstoupit ještě 5 dnů před zahájením dodávek.

Odstoupení a žárovky zašlete nejlépe s dodejkou a doporučeně.

Kontaktovat můžete také svého současného dodavatele a o všem ho informovat. Na nekalé jednání zástupce energetické společnosti můžete upozornit také Energetický regulační úřad (ERU - www.eru.cz).

S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk