Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.11.15 / dotaz č. 64348
Dobrý den, dnes jsem se byla zeptat na spotřebu energie a zálohy, jak jsme na tom a s hrůzou jsem zjistila, že už teď v listopadu máme nedoplatek 900kč... což mě vyděsilo. Peru, žehlím i vařím na noční proud... Zálohy mám 1350 , teda měla jsem, teď jsem je zvedla na 1500.- bydlím v RD který je rozdělen na dvě domácnosti a každý si platí elektriku zvlášť.
Zdá se mi ale, že tyto zálohy jseou vysoké.
Můžete mi nějak poradit?
Hezký den,

pokud platíte za elektřinu takto vysoké zálohy mohla byste začít jistě šetřit. Naše čtyřčlenná domácnost například platí zálohy 700 Kč a je to tak ročně akorát, že nic nedoplácíme. Patříme však mezi domácnosti, které s elektřinou umí správně hospodařit a roční spotřeba se pohybuje okolo 1500 kWh.

Doporučuji Vám následující: Půjčte si nebo kupte Wattmetr a začněte měřit spotřeby všech významných elektrospotřebičů ve Vaší domácnosti. Měřte každý spotřebič alespoň 3 dny (nejlépe celý týden, aby byly patrny rozdíly ve všední a víkendové dny). Tak můžete zjistit, kde lze začít šetřit, ať již obměnou starších a energeticky náročných spotřebičů a nebo omezením doby jejich provozu.

A protože technika pokročila, máme k takovému měření již k dispozici digitální wattmetr, který měří s přesností na watty a údaje až z deseti elektrospotřebičů zaznamenává na interní paměť po dobu až 4 měsíce. Z této paměti lze data následně přenést do počítače pomocí SD karty a v přiloženém softwaru vyhodnotit.

Přímo na přístroji lze pak při měření stiskem tlačítek vyvolat a vidět následující údaje:

- napětí (V), proud (A) a frekvence (Hz),
- činný výkon (W), zdánlivý výkon (VA) a činitel výkonu (cosPHI)
- záznam Min-/Max- v hodnotách V, A, Hz, W, VA a cosPHI
- celková spotřeba energie (kWh), spotřeba nákladů (cost) tarif 1 a 2
- denní spotřeba (kWh, cost ½), prognóza na 9 dní
- čas záznamu (REC-time) a provozní doba (ON-time)
- rozpočet nákladů na měsíc a na rok
- zobrazení času a data
- zobrazení zbývající velikosti paměti (MEM in %)

Přístroj zaznamenává hodnoty už od 1,5 W a proto se hodí i na sledování spotřeby elektrospotřebičů zapnutých v pohotovostním režimu. Díky integrované baterii se naměření hodnoty neztratí ani při výpadku proudu.

Po zapojení wattmetru do zásuvky a nastavení základních parametrů (času, datumu, čísla měřeného elektrospotřebiče, ceny elektřiny ve vysokém a nízkém tarifu), můžete začít provádět měření zapojením spotřebičů do zásuvky Wattmetru, který je zasunut do zásuvky ve zdi.

Významnou úsporu peněz lze získat i změnou dodavatele elektřiny. Porovnání najdete například na stránkách http://www.iqenergy.cz/kalkulacka-uspor/uspora-elektriny/#.VkZZNvkvddg, nebo http://kalkulator.eru.cz/ a pod.

Také změnou zdrojů světla (žárovek) za moderní LED žárovky lze ušetřit.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce EKIS České Budějovice KLOTHERM

Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk