Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.11.15 / dotaz č. 64422
Dobrý den,

mohli byste mi poskytnout tabulku s koeficienty polohy místnosti pro byty, kde nejsou klacická RTN na každém topení, ale kde mají vždy jeden kalorimetr?

Děkuji
Pravidla pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody mezi konečné spotřebitele upravuje vyhláška 372/2001 Sb. Ministerstva pro místní rozvoj. Rozúčtování tepla se provádí pomocí „poměrových měřidel“ - indikátorů topných nákladů (ITN), která se také nazývají rozdělovače topných nákladů (RTN), dále pomocí bytových a objektových kalorimetrů, nebo podle m2 vytápěné podlahové plochy.

Náklady na teplo na vytápění i teplo na ohřev vody se platí ve dvou částech, takzvané základní a spotřební složky.

Základní složka pro vytápění se může pohybovat mezi 30 až 50 % celkových nákladů. V praxi to znamená, že výše uvedený podíl nákladů se platí podle započitatelné podlahové plochy bytu. A to proto, že každý byt je vyhřívaný nejen svými radiátory, ale i prostupem tepla stěnami od sousedů. V bytě uprostřed domu by se tak topení mohlo vypnout, zatímco sousedé by topili o to intenzivněji. V této položce jsou také zahrnuty náklady na vytápění společných prostor v domě.
Započitatelná podlahová plocha je upravená podlahová plocha s ohledem na výšku a sklon stropu resp. vnitřní objem místností, na charakter využívání nebytových prostor, na polohu místnosti bez otopného tělesa ústředního vytápění vůči místnostem s otopnými tělesy ústředního vytápění, na výpočtovou vnitřní teplotu místnosti a na procházející neizolované potrubí rozvodu ústředního topení v místnostech bez otopného tělesa. Způsob promítnutí těchto vlivů na stanovení hodnoty započitatelné plochy je uveden v příloze č. 1 vyhlášky č. 372/2001 Sb. (od 1.1.2016 začíná platit vyhláška 269/2015 Sb.)
Změny v novele
U nákladů na vytápění bude základní složka nově činit 30 % až 50 % a zbytek nákladů bude tvořit spotřební složku. Dosud tvořilo základní složku 40 % až 50 % nákladů. Upravují se také limitní hodnoty nákladů na vytápění vztažené na 1 m2. Pokud rozdíl v nákladech na 1 m2 bude o více než 20 % nižší nebo o více než 100 % vyšší oproti průměru, musí poskytovatel provést úpravu výpočtové metody podle § 3 odst. 2 vyhlášky č. 269/2015 Sb.
Stejně jako předchozí vyhláška obsahuje i nová vyhláška č. 269/2015 Sb. v příloze tabulku s koeficienty pro stanovení započitatelné podlahové plochy podle druhu vytápěných místností nebo nebytových prostorů.
Druhá část platby, tzv. spotřební složka nákladů, se rozpočítá podle výše náměrů měřičů tepla nebo indikátorů vytápění s použitím korekcí a výpočtových metod. Ty zohledňují rozdílnou náročnost vytápěných místností danou jejich polohou a mají spravedlivěji rozdělit náklady. Například místnost, která má ze všech stran vytápěné prostory, mívá koeficient 1. Tomu, kdo má pokoj pod střechou v rohu domu, může koeficient, kterým se násobí náměr příslušné místnosti, dosáhnout hodnoty např. 0,5. Hodnoty koeficientů (korekcí) by měly být určeny na základě tepelných ztrát příslušných místností. U zateplených objektů bývá rozptyl koeficientů podstatně nižší. Mimo tohoto tzv. koeficientu polohy se mohou uplatnit i koeficienty Kc dle typů topných těles a další dle příslušné ČSN EN 834 (835).

Koeficienty pro rozúčtování by tedy měly být stanoveny na základě znalosti objektu, jak je zateplen, jakou má orientaci atp.