Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.12.15 / dotaz č. 64799
Jsem důchodkyně a zjišťuji, že se obtížně orientuji v nabídkách elektro. Prodejci doporučují vše jako úsporné, ale jak to ve skutečnosti je? Zvažuji obměnu žárovek v domku, zdánlivě naivní dotaz, ale pro mně hodně zásadní. Můžete mi doporučit konkrétní žárovky pro stropní svítidla?

Děkuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Stručně k vysvětlení typů žárovek:
Nyní máte klasické wolframové žárovky 40, 60, 75 nebo 100 W. Ty mají životnost cca 1000 hodin, na světlo přemění jen 8% energie a jsou tedy velmi neúsporné.
Halogenová žárovka – oproti klasické šetří třetinu energie, životnost je dvounásobná.
Úsporná žárovka (kompaktní zářivka) - oproti běžné žárovce šetří 80% energie, životnost uváděna 15x delší.
LED žárovka – dioda: oproti běžné žárovce šetří více než 90% energie, životnost uváděna 50 000 hodin provozu
Halogenové žárovky bych již nedoporučoval. Ceny úsporných žárovek jsou sice vyšší, ale postupně přece jen klesají a podobný trend bude i u zdrojů typu LED. Rozhodně se nic nezkazí pořízením úsporných kompaktních (poznáte je podle trubic), případně LED, pokud chcete utratit více. Výraznou úsporu přinese již první varianta.
Pro orientaci přikládám přibližné srovnání různých světelných zdrojů při stejném světelném toku:
Wolframová žárovka Halogenová Kompaktní žárovka LED žárovka
25 W 25 W 7 W 3 W
60 W 60 W 13 W 9 W
75 W 75 W 16 W 11 W
100 W 100 W 23 W 13 W
Pokud je člověk zvyklý na teplou barvu obyčejné žárovky, je nutné dobře zvolit barvu nové. K dispozici jsou:
Teplá bílá - nažloutlá barva světla, která se blíží světlu běžné žárovky - použití většinou v domácnostech. Poslední dobou je tendence u led žárovek používat světlo o trochu bělejší než vyloženě žluté světlo jako u běžných žárovek. Jde o to, že příliš žlutá barva není dobrá pro oči.
Neutrální bílá - barva světla, která se blíží přírodnímu dennímu světlu.
Studená bílá - barva světla, která se blíží světlu zářivky - použití většinou v kancelářích a komerčních prostorech. Při tomto světle se méně unaví oči, než při teplé barvě. Je proto vhodné je použít i v místnostech, kde se dlouhodobě pracuje s počítačem.
Barva světla se udává v Kelvinech, tedy v jednotce tepla. Čím nižší údaj v Kelvinech, tím teplejší barva světla, čím vyšší, tím studenější barva světla. U led žárovek se zpravidla používají tyto 3 označení barvy světla:
Teplá bílá (většinou v rozmezí 2800-3300K) - jedná se o žlutou barvu světla. Normální žárovka má 2800K, čím více hodnota roste, tím méně žluté světlo je. Ovšem i barva světla 3300K je pořád žlutá.
Neutrální bílá (většinou v rozmezí 4500-5000K) - toto je bílá barva světla, nejblíže dennímu světlu.
Studená bílá (většinou v rozmezí 6000-6500K) - stále bílá barva, ovšem na spektru je už blíže modré než žluté. Odpovídá jasnému dennímu světlu.
S tím souvisí i index podání barev, označovaný jako CRI. Uvádí se v hodnotách 0-100 Ra. Udává věrnost podání barev ve světle žárovky oproti podání barev ve slunečním světle. Hodnota 0 Ra znamená osvětlení, při kterém nelze barvy rozeznat, zatímco 100 Ra má sluneční svit. Normální žárovka má hodnotu 95 Ra.
Při vlastním nákupu doporučuji využít vysvětlení znalé obsluhy.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Elektřina
tisk