Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.12.15 / dotaz č. 64865
Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď stran nové FVE 3kW a její "neefektivnosti" stran dodávky elktřiny do sítě, místo vlastní spotřeby. V případě, že bych se přeci jen nerozumně rozhodl dodávat vyrobenou elektřinu do sítě (po připojení v roce 2016) - podle novely zákona, budu potřebovat licenci, nebo do 10kW není potřeba? IČ už vlastním na jiné činnosti a nemusel bych tím pádem přísně hlídat přetoky... Děkuji a hezký den.
Vážený pane,
navazuji na váš dotaz:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/64836

Podle novely energetického zákona platné od 1.1.2016 bude možné podnikat i bez licence, pokud jde o o výrobnu elektřiny (FVE) s výkonem do 10 kW, která je připojena k síti.

Viz §3 zákona:
(3) Podnikat v energetických odvětvích na území České republiky mohou za podmínek stanovených tímto zákonem osoby pouze na základě licence udělené Energetickým regulačním úřadem. Licence se dále vyžaduje na výrobu elektřiny ve výrobnách elektřiny s instalovaným výkonem nad 10 kW určené pro vlastní spotřebu zákazníka, pokud je výrobna elektřiny propojena s přenosovou soustavou nebo s distribuční soustavou, nebo na výrobu elektřiny vyrobenou ve výrobnách elektřiny s instalovaným výkonem do 10 kW včetně, určené pro vlastní spotřebu zákazníka, pokud je ve stejném odběrném místě připojena jiná výrobna elektřiny držitele licence.

S pozdravem
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk