Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.2.16 / dotaz č. 65866
V rodinném domě máme nástěnné přímotopy (z 90. let). Uvažujeme o zbudování ústředního topení. Nevíme, zda se rozhodnout pro plynový kotel, nebo elektrický kotel. Máme obavy z budoucích cen elektrické energie.
P.S. Nová elektroinstalace v domě je cca před 12 lety.
Dobrý den, k vašemu dotazu je nutné posoudit zdroj vytápění ze dvou hledisek
1. Pořizovací náklady
2. Provozní náklady

Nejnižší pořizovací náklady jsou obvykle u elektrických přímotopů.
Nejvyšší pořizovací náklady naopak představují zřízení ústředního vytápění s plynovým kotlem. Určitou variantou ústředního vytápění je pak instalace elektrokotle místo plynového kotle.
Uvedené náklady je třeba posuzovat také v kontextu k velikosti vytápěného objektu (rodinného domu) a jeho tepelné ztrátě.
Bez toho nelze jednoznačně stanovit, co je v daném případě lepší.

Po stránce provozních nákladů vychází v současné době nejlépe zemní plyn. Cena samotné komodity je u plynu o něco nižší než u elektrické energie. Ovšem při započtení dalších plateb, které spadají do kategorie regulovaných položek, je elektřina obvykle dražší. Navíc se připravuje úprava plateb za příkon, zatím nejsou konečné závěry.

Z výše uvedených hledisek mohu obecně doporučit kondenzační kotel na plyn s ústředním vytápěním, ale samozřejmě záleží na konkrétních podmínkách. Pro optimalizaci provozních nákladů je potřebné zpracovat projekt vytápění jako celku a správně jej dimenzovat.

S pozdravem Ing. Stanislav Bajer
Odpovídá:  Ing. Stanislav Bajer* - EKIS Hranice Etem Energo
Téma:  Elektřina
tisk