Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.1.16 / dotaz č. 65880
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co je pravdy na tom, že se nevyplatí "nové tarify" elektřiny - že budou znevýhodněny malé domácnosti (jsme nyní 4člená rodina). Bude opravdu dále také záležet na velikosti jističe a budou na tom hůře ti, co doteď využívali panelů na svých střechách? Děkuji za odpověď.
Vážená paní,
zřejmě máte na mysli NÁVRH nové tarifní struktury cen za elektřinu, která by měla začít fungovat od roku 2017.

Princip je ten, že domácnostem (a dalším maloodběratelům) se mají zvýšit stálé platby za jistič, které budou platit bez ohledu na to, kolik elektřiny spotřebovali. Vlastní elektřina (kWh) pak bude levnější. To znamená, že domácnosti s malou spotřebou zaplatí více než dosud. Pokud budou šetřit, moc si nepomůžou, elektřina bude levná. Snížit stálé platby bude možné jen výměnou jističe za menší, což samozřejmě znamená pro odběratele výdaje navíc. Velikost jističe navíc nelze snižovat libovolně, protože některé spotřebiče (sporák, pračka, myčka) vyžadují silnější jistič.

Návrh nové tarifní struktury cen za elektřinu (NTS) obsahuje i řadu dalších problémů, jako je to, že domácnosti budou dotovat elektřinu velkoodběratelům, nebo že majitelé solárních (a jiných) elektráren budou odvádět speciální poplatky. Takže například lidé, kteří si pořídí fotovoltaický systém s dotací Nová zelená úsporám mají ročně platit 636 Kč.

Jak se změní náklady konkrétně pro vaši domácnost, si můžete porovnat na kalkulačce ERÚ:
http://www.novatarifnistruktura.cz/

Je ovšem také možné, že NTS bude přijata v jiné podobě, nebo že začne platit až později.
Svůj názor na NTS můžete sdělit ERÚ, např zde:
www.eru.cz/kontaktni-formular/nova-tarifni-struktura-v-elektroenergetice

Nebo můžete napsat přímo předsedkyni ERÚ:
www.neplytvameelektrinou.cz

S pozdravem
M. Šimůnek, K. Srdečný

Odpovídá:  Ing., Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk