Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.2.16 / dotaz č. 65956
Dobrý den,
na základě telefonického hovoru posílám dotaz písemně. Jak mám postupovat při zrušení změny dodavatele elektrické energie v případě, že matka 14.12.2015 si změnila stávajícího dodavatele elektrické energie na základě podepsání smlouvy podomnímu prodejci od společnosti LAMA Energy a.s., obdržela i 3 ks žárovek, což jsem se dozvěděl až po měsící, kdy byl matce doručen děkovný a infomační dopis, že si vybrala společnost LAMA Enerdy, a.s.. Uvedené jsme se dozvěděli až se zmíněného dopisu jelikož prodejce u matky v bytě nenechal žádnou smlouvu a navíc jí sebral i smlouvu se stávajícím dodavatelem, kterou zaslal zpět až s infomačním dopisem ve kterém je stanovena lhůta přechodu k Lama Energy, a.s.. Rovněž tak jsem se dozvěděl, že následně prodloužila i smlouvu u stávajícího dodavatele na 5 let. S matkou ještě navíc v současné době obíhám lékaře z důvodu podezření na stařeckou demenci případně na Alzheimera.
Dobrý den,

jedná se o klasický trik podomních prodejců, se kterým se nyní setkáváme často. Odstoupit od smlouvy na dodávky energie nebude problém, dle energetického zákona lze od smlouvy odstoupit ještě 5 dnů před zahájením dodávky, resp. nově i 15 dnů po zahájení dodávek - více najdete například zde: http://www.energetickaporadna.cz/?p=1565. Vzory odstoupení najdete ke stažení na stránkách Energetického regulačního úřadu (ERU) - http://www.eru.cz. Bohužel pravděpodobně už po lhůtě je možnost vrácení 3 ks žárovek - prodejci jsou sice poskytovány "zdarma", ale fakticky je zákazníci kupují za symbolickou cenu, a pokud od smlouvy budete odstupovat a žárovky jste včas nevrátili (buď do 14 nebo do 30 dnů dle kupní smlouvy), může obchodník požadovat sankce (zpravidla kolem 2 tisíc korun) - záleží vždy na tom, co je uvedeno ve smlouvě.

Doporučuji zjistit, zda je ve vaší obci zakázán podomní prodej - příště, až by se obchodnci objevili, lze rovnou volat městskou policii. O nekalých praktikách můžete také informovat Energetický regulační úřad.

S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk