Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.2.16 / dotaz č. 66637
V roce 2014 jsem instalovala TPČ, ale neměla jsem nárok na podporu, protože jsem měla elektrický kotel a dům byl zateplen již při stavbě. Musely by bývaly proběhnou obě věci, což již nebylo možné. Nyní prý je to možné a je možné žádat i zpětně? Tak se ptám zda to tak je a když ano potřebovala bych pomoct se žádostí.
Dobrý den, předpokládám, že píšete o programu Nová zelená úsporám. V tomto programu je možné žádat o poporu i po realizaci opatření, které však musí splňovat podmínky programu. Rozhodné datum pro stanovení způsobilosti výdajů je max. 24 měsíců před datem zaevidování žádosti do informačního systému a zároveň ne dříve, než 1. 1. 2014.
Ve Vašem případě se s největší pravděpodobností jedná o podoblast C 2.5 (TČ voda - voda), C 2.6 (TČ země - voda) a TČ (vzduch - voda). V této podoblasti je možné žádat na výměnu zdrojů tepla (např. původního elektrického vytápění používaného jako hlavní zdroj tepla) za systém s tepelným čerpadlem (hlavní zdroj tepla na vytápění). Rodinný dům musí však splňovat podmínku definici rodinného domu a jeho měrná roční potřeba tepla na vytápění EA nepřesahuje hodnotu 150 kWh/m2rok.
Podpora je dána fixní částkou dle typu pořízeného nového zdroje, celková výše podpory na jednu žádost je omezena na max. 50% řádně doložených způsobilých výdajů. Např. u podoblasti C 2.5 a C 2.6 je výše podpory 80 000Kč, u C 2.7 je výše podpory 60 000Kč.
Je potřeba si dát pozor na prokázání souladu technických clastností výrobku (TČ) s podmínkami programu, popř. nalést Vámi instalované TČ v seznamu výrobků a technologií. Realizaci podporovaného opatření musí provést dodavatel s příslušnými oprávněními a odbornou způsobilostí pro provádění prací daného typu.
Více informací naleznete na stránkách Nová zelená úsporám: www.novazelenausporam.cz