Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.4.16 / dotaz č. 68077
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda máme povinnost zaplatit vyfakturovaný deaktivační poplatek po výpovědi smlouvy, kterou jsme podali 14. den po zahájení dodávky (firma X. E. ji obdržela 15. den). Smlouva byla podepsána mimo provozovnu obchodníka. Jakou máme šanci, jestliže dosti vysokou částku za deaktivaci nezaplatíme, že nás následně nebudou navštěvovat exekutoři. Děkuji za Vaši odpověď.
Vážená paní,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do naší internetové poradny i-EKIS. Bohužel dotaz je už trochu mimo rámec této elektronické poradny, jelikož se jedná spíše o problém právní případně spotřebitelský a nikoliv problém energií či techniky.

Je potřeba odpovědně posoudit a vyhodnotit uzavřené a podepsané smluvní podmínky (smlouvu), všeobecné obchodní podmínky (VOP), lhůty a termíny do kdy je možné smlouvu bez sankcí vypovědět (což je za uvedených podmínek 14 dní) a kdy a za jakých podmínek byla vypovězena, ale také okolností (nejlépe doložitelných) za kterých byla smlouva mimo provozovnu uzavřena (podepsána).

Zkuste se ještě podívat na další internetové zdroje k problémů smluv sjednaných mimo provozovny, např.:
• https://www.dtest.cz/nejcastejsi-problemy/kdy-mohu-i-bezduvodne-odstoupit-od-smlouvy/119
• http://www.clovekvpravu.cz/obcanske-pravo-hmotne-platne-do-31122013-7/spotrebitelske-smlouvy-404/smlouvy-uzavirane-mimo-provozovnu-dodavatele-1012
• http://www.pravnik.org/2008/03/07/smlouvy-sjednane-mimo-provozovnu/

Bohužel s ohledem na charakter dotazu a zaměření této elektronické poradny Vám nejsem schopen podat podrobnější informaci s dodatečnou právní zárukou, jelikož se jedná spíš o problém spotřebitelsko-právní, než technický.
Stejně jako jiní kolegové Vám doporučuji komunikovat, případně se obrátit na Energetický regulační úřad - oddělení ochrany spotřebitele (www.eru.cz) nebo přímo vyhledat právní pomoc, která bude schopna na základě pečlivého posouzení smluvních podmínek, obchodních podmínek, obecně platné legislativy a konkrétního průběhu, podmínek a okolností tohoto případu, nejodpovědněji analyzovat právní stav a případně navrhnout možné postupy.

Z výše uvedených důvodů nejsme schopni posoudit Vaše šance na úspěch či navrhnout další postup.


S poděkováním za využití internetové poradny Vás srdečně zdraví a hodně štěstí a úspěchů přeje


Ing. Libor Lenža, Regionální energetické centrum, o. p. s. Valašské Meziříčí

Odpovídá:  Ing. Libor Lenža* - EKIS Valašské Meziříčí
Téma:  Elektřina
tisk