Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.8.16 / dotaz č. 70903
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně fotovoltaické elektrárny pro rodinný dům o obytné ploše CCA 130m2. Vůbec tomu nerozumím a mám několik dotazů.
1. Dá se tímto řešením obejít napojení na komerční distribuci (ČEZ,RWE atd..)? A být tedy zcela nezávislý? Případně jaké jsou nevýhody..?
2. Kolik vůbec orientačně může toto řešení obnášet peněz za realizaci?

Budova stojí na slunném místě kam celý den dopadají sluneční paprsky.

Topení v domě bude řešeno elektrokotlem + krbovými kamny s výměníkem. Topení je podlahové, spotřebiče (myčka, pračka, el. trouba, lednička, el. varná deska, TV..atd.)

Děkuji za osvětlení.

Hezký den,

ano, je možné být energeticky nezávislý na vnějších dodavatelích energií. Jedná se v tomto případě o tzv Ostrovní systém, kdy pomocí vlastní elektrárny, která může být i na jiném principu (vodní, větrná, plynová kogenerace), než fotovoltaická, si zajistíte dostatek elektrické energie, kterou požadujete pro provoz Vašich elektrospotřebičů a energetické potřeby Vašeho domu.

Základem je vždy umět si technicky i provozně zminimalizovat své nároky na elektrickou energii a to se ne každému podaří. Od toho se bude odvíjet velikost elektrárny.

V případě ostrovní fotovoltaické elektrárny (FVE) budete potřebovat mít dostatečně nadimenzované akumulátory vyrobené elektřiny, nejčastěji ve formě velkokapacitních baterií tak, abyste pokryl svoje energetické potřeby i v době, kdy již FVE elektřinu nevyrábí. Používá se také kombinace několika zdrojů výroby elektřiny a to FVE + malá větrná elektrárna + malá vodní elektrárna+ motorový generátor, jenž dobíjí baterie a slouží i jako nouzový zdroj.

V některých lokalitách ani jiné řešení, než je výše uvedené, nelze z ekonomických či technických důvodů realizovat a tak se ostrovní fotovoltaické systémy stávají nutností. Obecně se k decentralizaci energetiky schyluje a je určitě dobré o tom uvažovat.

Náklady začínají na 400 tisících korun. Na druhé straně dodavatelům energií dáte také spousty peněz (podle Vašeho chování při spotřebě elektřiny) a navíc zhodnotíte svoji nemovitost.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce