Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.8.16 / dotaz č. 70904
Dobrý den, rád bych se zeptal, jestli je možné získat dotaci ze zelené úsporám nebo jiného dotačního titulu na kompletní rekonstrukci a zateplení veřejné budovy, bude se přistavovat ještě jedno poschodí, pro příspěvkovou organizaci min. zdravotnictví. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
dotačním programem, který obecně podporuje energetické úspory ve veřejných budovách je operační program životního prostředí (OPŽP), prioritní osa 5. V současné době neprobíhá žádná dotační výzva, ale další má být spuštěna v září tohoto roku. Program OPŽP stanovuje uznatelné náklady pro dotaci. Mezi tyto náklady budou patřit náklady na zateplení stávajících konstrukcí, výměnu okna, výměna neekologického zdroje tepla na tuhá palivy apod., naopak mezi ně nebudou patřit náklady na přístavby, nadstavby, změny dispozice apod. Dá se tedy předpokládat, že o dotaci z OPŽP se budete moci ucházet, ale bude to jen na určitý rozsah rekonstrukce. Pokud bude Vaše rekonstrukce rozsáhlá, pak je teoreticky možné, že nebudete moci o dotaci žádat vůbec, protože narazíte například na nějaký limit třeba v maximálním přípustném procentu navýšení podlahové plochy při změně dokončené budovy apod. Více by bylo možné říci až na základě podkladů k zamýšlené rekonstrukci a vyhlášených podmínkách dotace.
Dalším dotačním programem, ve kterém se připravuje podpora veřejných budov, je dotační program Nová zelená úsporám (NZÚ). Výzva pro veřejné budovy má být spuštěna zřejmě také na podzim letošního roku. Znovu nemáme doposud žádné informace o podmínkách výzvy. Čekám, že podmínky podpory budou podobné, jako v dotačním programu OPŽP. Otázkou je, jak se vůči sobě vymezí programy NZÚ a OPŽP. Obecně platí, že by na stejnou věc nemělo být možné čerpat dotační prostředky z různých programů. Osobně bych očekával, že NZÚ bude pro objekty v Praze a OPŽP pro objekty mimo Prahu. Podobně funguje rozdělení u bytových domů - v Praze NZÚ, mimo Prahu IROP. To je ale jen domněnka. Více budeme znát až po předpokládaném vyhlášení dotačních výzev.
S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk