Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.8.16 / dotaz č. 70911
Dobrý den, jsem Ústí nad Labem a rád bych se s někým poradil ohledně NZÚ. Plánujeme rekonstrukci a chtěl bych jí podřídit právě podmínkám NZÚ. Respektive zadat výchozí podmínky při zadání projektu tak abych vyhověl. Přečetl jsem mnoho materiálů ze stránek NZÚ, ale pořád mi některé informace chybí, zejména z hlediska pravidel termínů a pravidel uplatňování faktur, splnění podmínek pro ohlášení bez povolení atd. Je možné aby jste mi doporučili způsob kde tyto informace sehnat, nebo je mohu sepsat postupně do tohoto dotazu?
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.
Určitě je dobré se seznámit se závaznými pokyny programu Zelená úsporám (3. Výzva - viz odkaz dole). Usnadní vám to rozhodování při konzultacích s ostatními zúčastněnými stranami. Jelikož budete ale stejně potřebovat energetického specialistu, oprávněného projektanta a odborný technický dozor, tak se na ně obraťte rovnou. Nejlepší je, když projektant je zároveň energetický specialista specializující se na zelenou úsporám a také dozor. Je sice možné udělat při rekonstrukci podporovaná opatření předem, ale pravděpodobnost chyb se tím zvyšuje (například nedostatečná tloušťka zateplení nebo méně kvalitní izolační materiál už nelze napravit – viz dole „ Na co si dát pozor „).
Pro zlepšení vaší informovanosti můžete navštívit nejbližší středisko EKIS (6065 EKIS Ústí nad Labem) nebo navštívit kancelář místně příslušného krajského pracoviště SFŽP – Ústecký kraj (odkaz přikládám).

https://www.sfzp.cz/sekce/564/101/detail-organizacni-jednotky/
http://www.novazelenausporam.cz/file/476/zavazne-pokyny-pro-zadatele-rd_3_vyzva.pdf

Způsobilé výdaje
Způsobilým výdajem se rozumí výdaj bezprostředně související s přípravou a realizací podporovaného opatření. Rozhodné datum pro stanovení způsobilosti výdajů je max. 24 měsíců před datem evidence žádosti do informačního systému a zároveň ne dříve, než 1.1. 2014.
Mezi způsobilé výdaje jsou zahrnuty výdaje za materiál, výrobky, montáž a provedení podporovaných opatření provedených na obálce budovy, ale i výdaje, které jsou přímo a výhradně spojené s realizací těchto opatření.
Způsobilými výdaji v podoblasti podpory A.4 jsou výdaje na zpracování odborného posudku tj. projektové dokumentace a energetického hodnocení a na zajištění odborného technického dozoru nad prováděním podporovaných opatření a na doložení environmentálního prohlášení typu III.
Způsobilosti výdajů se podrobně věnuje kapitola 6 Závazných pokynů.

Na co si dát pozor:
Při realizaci podporovaných opatření je žadatel povinen prokázat soulad technických vlastností použitých materiálů a výrobků s podmínkami programu, a to doložením dokumentů dle kapitoly 4 Závazných pokynů. V případě výběru výrobku ze Seznamu výrobků a technologií se splnění technických vlastností dokládat nemusí. Seznam výrobků a technologií je k dispozici na - Vyhledávání v seznamu výrobků a technologií.
Realizaci opatření musí provést dodavatelé s příslušnými oprávněními a odbornou způsobilostí pro provádění prací daného typu.
Rekonstrukce rodinného domu musí probíhat pod dohledem odborného technického dozoru. Požadavky na odborný technický dozor uvádí kapitola 11 Závazných pokynů.
Kompletní informace o podmínkách oblasti podpory A jsou uvedeny v kapitole 2 Závazných pokynů.

S pozdravem
Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice