Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.8.16 / dotaz č. 70983
Mám již instalovanou FTVE z r. 2009 bez dotací a s připojením do sítě. Je možné získat dotaci na pořízení akumulačních baterií na ukládání přebytků ?
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

K Vašemu dotazu mohu sdělit následující:
V závazných pokynech pro žadatele a příjemce podpory z podprogramu Nová zelená úsporám Rodinné domy v rámci 3. výzvy jsou podporovány solární fotovoltaické systémy.
Jedná se o podoblasti podpory:
C.3.3 solární fotovotaické systémy pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem
(tyto systémy nejsou propojeny s distribuční soustavou a neobsahují systémy akumulace elektrické energie)

Dále systémy propojené s distribuční soustavou:
C.3.4 solární FV systém bez akumulace elektrické energie s tepelným využitím přebytků a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh/rok.
(neobsahuje systém akumulace elektrické energie)

A systémy propojené s distribuční soustavou a s povinnou akumulací elektrické energie (které máte patrně na mysli)
C.3.5 solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh/rok.
C.3.6 solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 3 000 kWh/rok.
V obou případech je podmínkou minimální měrná kapacita akumulátoru 1,75 kWh/kWp.

Další technické podmínky pro zmíněné instalace uvádí „Metodický pokyn“ k upřesnění výpočetních postupů a okrajových podmínek pro danou podoblast C.3. Do těchto podrobností teď není potřeba zacházet, důležitá jsou omezení, která jsou uvedena v „Pokynech“, respektive i to, co se zde přímo neuvádí, ale z logiky dotace vyplývá.
Především se zde hovoří o dotaci na systém jako celek, tedy nehovoří se zde možnosti instalaci dělit na různé komponenty nebo stávající nějak doplňovat či rozšiřovat. Tomu odpovídá i to, že vlastní dotace na všechny podoblasti C.3 a tedy i na C.3.5 a C.3.6 je fixní paušální částkou za ucelený systém bez dělení.

V pokynech je dále uvedeno, že podpora se poskytuje pouze na systémy připojené k distribuční soustavě po 1.1.2016, což si vykládám tak, že žádat lze pouze na nově provedené ucelené instalace a ani zpětně na celou soustavu to nefunguje. Rozhodné datum způsobilosti výdajů max. 24 měsíců před datem evidence žádosti a zároveň ne dříve než 1.1.2014.
Dále jsou zde podmínky minimální účinnosti fotovoltaických modulů vztažené k celkové ploše při standardních testovacích podmínkách (15% pro mono a poly krystaly a 10% pro amorfní moduly) nebo minimální účinnost měniče 94% a technologií pro sledování bodu maximálního výkonu s minimální účinností přizpůsobení 98%, což některá starší zařízení nemusí splnit. A pak ještě další podmínky týkající se například míry využití vyrobené elektřiny pro krytí spotřeby v místě výroby, což je 70% z celkového teoretického zisku systému.
Za rozhodující se jeví datum připojení k soustavě a nemožnost dotaci dělit, předpokládám, že stejné stanovisko by měl i SFŽP, kde se lze rovněž dotázat.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice