Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.8.16 / dotaz č. 71128
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na Váš názor na částečné zateplení domu.
Jedná se o sto let starý přízemní domek (cihlové zdi tl.50cm), který byl před rokem podříznut - kvůli vzlínající zemní vlhkosti a byla vložena hydroizolace. Letos chceme přistavět nové patro a chceme ponechat pro jistotu přízemí bez zateplení (aby nevznikaly plísně atd.) a zateplit jen nové konstrukce v patře (střechu a ytong podezdívku a štíty). Jedná se o vhodné a šetrné řešení? Necheme přízemí domu uškodit tím, že v něm tu vlhkost uzavřeme..
Děkuji moc předem za Vás názor, DV
Dobrý den,

Má-li objekt vyřešen zdroj vlhkosti a nedochází k jejímu dalšímu vnikání do konstrukce, pak se vlhkost obsažená ve zdivu postupně vypaří. V tomto ohledu bych doporučil změření stávající vlhkosti zdiva a bude-li nízká je možné z vnější strany aplikovat vhodný zateplovací systém. Ne všechny zateplovací systémy uzavírají vlhkost v konstrukci. Je třeba aplikovat takový ucelený systém, který umožní poměrně rychlé vypařování vlhkosti směrem ven. Systémem není myšlen jen druh tepelného izolantu, ale i aplikované lepidlo, vnější omítka a vnější nátěr. Na trhu je řada takových systémů (izolanty pro soklové části s vysokou difúzní propustností). Zde rozhodně neplatí, že polystyren Vám uzamkne vlhkost ve zdivu a vata vše propustí. Problém je složitější a využívají se k tomuto výpočty, které vyhodnotí rychlost vysychání zdiva. Doporučuji proto obrátit se s radou některé z výrobců zateplovacích systémů, který ucelený systém by Vám doporučil (v rámci poradenství nelze uvádět konkrétní výrobky). Díky zateplení by se měl naopak výskyt plísní snížit, protože bude v interiéru vyšší povrchová teplota.

Na zateplení střechy a obvodových stěn je v současné době možné získat dotaci v rozsahu 30% - 50% z programu Nová zelená úsporám. Zaujala-li Vás možnost získání této dotace, rádi Vám v tomto ohledu poskytneme více informací na osobní schůzce v prostorách našeho poradenského střediska.

Plánujete-li změnu dokončené budovy (zateplení), chtěl bych Vás současně upozornit na zákonnou povinnost zpracování průkazu energetické náročnosti budovy a plnění závazných požadavků energetickou náročnost budovy (zákon 406/2000 sb.: §7 ods. 2 a 3; §7a ods. 1). Co se týkání plnění požadavků na energetickou náročnost ty uvádí vyhláška 78/2013 Sb. (§6 ods. 2). Ve Vašem případě to znamená, že musíte splnit u zateplovaných konstrukcí doporučenou hodnotu součinitele prostupu tepla (soucisí s aplikovanou tloušťkou izolace), nebo splnit ukazatele pro celou budovu.

S pozdravem
Michal Čejka

Odpovídá:  Ing. Jiří Mazáček* - EKIS Praha Porsenna tisk