Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.8.16 / dotaz č. 71233
Dobrý den,

mám dotaz z oblasti dotací NZÚ 2015. Rád bych při rekonstrukci venkovského rodinného domu (památkově chráněný) realizoval zateplení v rámci oblasti podpory A. Provedl jsem výpočet na kalkulačce programu NZÚ ale vyšlo mi, že podporu nelze získat. Vzhledem k památkové ochraně nemohu realizovat zateplení obvodových zdí, ale pouze podlahy půdy a podlahy přízemí (izolace 30 a 20 cm). U nových špaletových oken by vnější křídla byla osazena standardním izolačním dvojsklem. Dvoje vstupní dveře (celkem 10 m2) by případně šly vyrobit zateplené. To je tak vše, co lze v rámci programu realizovat. Existuje nějaké řešení, jak na dotaci dosáhnout? Děkuji.
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz.
Dotační program Nová zelená úsporám uznává zateplované konstrukce, které ohraničují vytápěný prostor v kontaktu s exteriérem, zeminou nebo nevytápěným prostorem a splňují stanovené podmínky dotace. Ve Vašem případě se jedná o obě konstrukce v kontaktu s exteriérem (nevyužívaný půdní prostor a zemina případně nevytápěný suterén). Domnívám se, že při zadávání do pomocné kalkulačky došlo k omylu. Zateplení podlahy přízemí tepelnou izolací tloušťky 200 mm je postačující a to samé platí i u zateplení stropu pod půdním prostorem tepelnou izolací tloušťky 300 mm. Samozřejmě je nutné zohlednit skladbu stávajících konstrukcí a materiál zateplení - jejich tepelně technické parametry. U nových oken a dveří je možné, že nebude možné dosáhnout požadovaných parametrů součinitele prostupu tepla (Uw <= 1,1 W/(m2.K)) a tím mohla pomocná výpočetní kalkulačka vyhodnotit výsledky navrhovaných opatření negativně.
S ohledem na neznalost tvaru členění domu se domnívám, že by navrhovaná opatření zateplení podlah měla splnit min. požadavky oblasti dotace A.0, kdy je požadováno splnění procentuálního snížení roční potřeby tepla na vytápění o min. 20% a zároveň zateplované konstrukce musí být zatepleny na hodnotu 0,9*Urec,20 (0,9* doporučená hodnota součinitele prostupu tepla dle ČSN 73 0540-2). Dotace na výměnu oken s velkou pravděpodobností budou dosti na hraně.
V rámci rekonstrukce je možné provést více opatření a žádat o dotaci pouze na vybrané části dle požadavků dotace (např. na zateplení podlahy přízemí, stropu pod půdním prostorem a vybraných dveří). Ve výpočtu energetického posudku poté budou zapracovány všechny úpravy - tedy i ty, které sice po tepelně technické stránce zlepšují rodinný dům, ale nesplňují požadavky pro danou dotační oblast.
Pro přesnější závěry by bylo vhodné znám stávající stav domu nebo lépe provést předběžný výpočet navrhovaných opatření.
S pozdravem

Ing. Tereza Nováková
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk