Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.8.16 / dotaz č. 71814
Mám zájem o realizaci FVE na klíč na ploché střeše našeho RD o výkonu 2,5 až 2,7 kWp s dohřevem TUV. Zajímá mě cena, skladba jednotlivých pomponentů a zda lze akci realizovat v Přerově na Moravě.
Hezký den,

děkuji za Váš dotaz ohledně fotovoltaické elektrárny (FVE), kterou byste chtěl využívat také pro ohřev užitkové vody. Takový systém lze zakoupit i jako stavebnici (hotový set), jenž se hodí pro domácnosti, ve kterých potřebujete ohřívat užitkovou vodu a kde přebytky vyrobené elektřiny FV elektrárnou využijete efektivně ve vaší domácnosti. Priority využití vyrobené elektřiny z FVE pomáhá řešit například tzv.Wattrouter ECO.

Například z FVE o výkonu 2,55 kWp můžete ročně efektivně zužitkovat cca 2.000 kWh elektřiny a budete potřebovat osadit 10 kusů FV panelů, pro něž budete potřebovat asi 17 m2 jižně orientované a nezastíněné plochy střechy. Ve Vašem případě se FV panely osadí na konstrukce určené pro ploché střechy.
Cena výše uvedené FVE je asi 135 tisíc korun i s montáží. Dotace z NZÚ je 55 tisíc korun a tak Vás to bude stát okolo 80 tisíc korun. Instalace FVE se provádí po celé ČR a tak, pokud budou pro stavbu FVE vhodné technické podmínky, nebude problém instalaci provést. Pro získání dotace je nutno splnit požadavek programu NZÚ, že minimální míra využití vyrobené elektřiny pro krytí spotřeby v místě výroby je 70%. Systém musí být propojen s distribuční soustavou. Podpora se poskytuje pouze na systémy připojené k distribuční soustavě po 1. 1. 2016.

Pro úspěšnou realizaci doporučuji nechat si zpracovat projekt FVE a s odbornou firmou prokonzultovat, jaký FV systém bude pro Vaše potřeby opravdu nejvhodnější.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce