Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.12.16 / dotaz č. 76593
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je v současné době možné čerpat nějakou dotaci na pořízení automatického kotle na spalování biomasy /štěpky/ pro skoukromoou osobu /požizovací cena kotle cca. 500.000,-Kč bez DPH/.
Děkuji a přeji hezký den.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

V současné době je v běhu výzva dotačního programu Nová zelená úsporám (podrobnosti jsou dostupné z webové stránky www.novazelenausporam.cz.), kde jsou uváděny i možnosti dotací při výměně kotlů. V rámci tohoto programu však podpora pro výměnu kotlů pro fyzické osoby přešla do tzv. „Kotlíkové dotace“. Její první vlna již úspěšně proběhla s úplným vyčerpáním alokovaných prostředků. V rámci NZÚ tedy nelze podporu poskytnout na výměnu kotlů na tuhá paliva ve vlastnictví fyzických osob po 15.7.2015.
O podporu je možno žádat z Operačního programu Životní prostředí 2014-2020, který navazuje na operační program Životní prostředí 2007-2013, jenž byl vyhlášen jako Dotační program na výměnu kotlů z evropských fondů. Řídícím orgánem je Ministerstvo životního prostředí (MŽP).
O dotaci na kotel (tzv."KOTLÍKOVÁ DOTACE") si z výše uvedeného Operačního programu může zažádat fyzická osoba, která je zároveň vlastníkem nebo spoluvlastníkem nemovitosti, která je určena k bydlení. Dotace je poskytována formou jednorázové investiční účelové podpory a příjemce dotace musí projekt realizovat na území příslušného kraje, který na základě výzvy obdrží část alokace z prioritní osy 2, přesněji specifického cíle 2.1.
Zde je potřeba zdůraznit, že se jedná o výměnu, tedy nikoli pořízení v tom smyslu, že v nemovitosti dosud kotel není, netýká se tedy novostaveb.
Zachovány budou patrně podmínky, které byly vyhlášeny v první vlně (mohou být ale mírně upraveny), kde hlavní podmínkou bylo, že se jedná o výměnu starého neekologického kotle na tuhá paliva, míněno především uhlí. Pořídit bylo možné opět kotel na tuhá paliva, nebo plynový kondenzační kotel či tepelné čerpadlo a případně v kombinaci se solárním termickým systémem.pro přitápění nebo přípravu TV.
V případě realizace kotle na pevná paliva budou podporovány pouze kotle splňující požadavky Nařízení Komise (EU) (č. návrhu D028691/04), kterým se provádí směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/125/ES, pokud jde o požadavky na ekodesign kotlů na pevná paliva. Předepsané parametry musí kotle splnit pro všechna paliva určené výrobcem a všechny použitelné způsoby přikládání, pokud je výrobce umožňuje. V případě kotlů s ručním přikládáním je vyžadováno současné užití akumulační nádoby o minimálním objemu 55l/kW instalovaného výkonu kotle (včetně případného zásobníku TUV, pokud je tímto kotlem ohříván). Podrobnosti jsou na http://kotlikovedotace.kraj-jihocesky.cz .
Časové předpoklady – výzvu krajům Ministerstvo životního prostředí plánuje vyhlásit v březnu 2017. Tato výzva ale bude určena pouze krajům, které tak prostřednictvím svého projektu podaného do Operačního programu Životní prostředí získají další prostředky na kotlíkové dotace, aby mohly vyhlásit druhé kolo příjmu žádostí. Vzhledem k administrativní a časové náročnosti celého procesu se předpokládá zahájení příjmu žádostí pro fyzické osoby v Jihočeském kraji pravděpodobně nejdříve koncem nebo na přelomu roku 2017/2018. Pro Jihočeský kraj se znovu počítá s částkou cca 300 mil. Kč.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice.