Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.12.16 / dotaz č. 76669
Dobrý den,

v pětipatrovém bytovém domě máme 20 let staré osvětlení společných prostor, zvažujeme výměnu, můžete nám doporučit řešení, které by vedlo k maximální energetické úspoře? Děkujeme.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Původní osvětlení společných prostor bylo patrně řešeno klasickými žárovkami. Úsporného provozu lze dosáhnout především použitím úsporných zdrojů, ale také zajištěním hospodárného provozu, pokud se „nechají dožít“ staré neúsporné žárovky.
Tím se myslí správné nastavení časového intervalu, ale zde je potřeba zdůraznit i bezpečnost a to především při pohybu na schodištích. Doba osvětlení vychází z těchto hodnot: průměrná rychlost pohybu osob po komunikaci, doba potřebná pro vyhledání klíčů, odemknutí a průměrný čas pro překonání schodiště. Doby je potřebné prodloužit, pokud se v domě pohybují osoby se sníženou schopností pohybu.
Důležité je rovněž rozmístění pohybových čidel.
Pokud jde o zdroj, stručně k vysvětlení typů žárovek:
Nyní máte možná klasické wolframové žárovky 40, 60, 75 nebo 100 W. Ty mají životnost cca 1000 hodin, na světlo přemění jen 8% energie a jsou tedy velmi neúsporné.
Halogenová žárovka – oproti klasické šetří třetinu energie, životnost je dvounásobná.
Úsporná žárovka (kompaktní zářivka) - oproti běžné žárovce šetří 80% energie, životnost uváděna 15x delší.
LED žárovka – dioda: oproti běžné žárovce šetří více než 90% energie, životnost uváděna 50 000 hodin provozu.
Halogenové žárovky bych již nedoporučoval. Ceny úsporných žárovek jsou sice vyšší, ale postupně přece jen klesají a podobný trend bude i u zdrojů typu LED. Rozhodně se nic nezkazí pořízením vhodných LED zdrojů, které mají dlouhou životnost. Například LED žárovka o výkonu 6W nahradí klasickou žárovku s výkonem 60W. Patice (závit) E27 pasuje do většiny svítidel, protože je stejná jako u klasické vláknové žárovky. Výhodou této LED žárovky je, že ihned svítí na plný výkon, barva světla je teple bílá, proto ji lze využít na chodbách nebo ve společných prostorách.
Pro orientaci přikládám přibližné srovnání různých světelných zdrojů při stejném světelném toku:
Wolframová žárovka Halogenová Kompaktní žárovka LED žárovka
25 W 25 W 7 W 3 W
60 W 60 W 13 W 9 W
75 W 75 W 16 W 11 W
100 W 100 W 23 W 13 W
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Osvětlení
tisk