Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.1.17 / dotaz č. 76725
Dobrý den, ráda bych využila dotaci v programu Zelená úspora.
Na rodinném domě budeme měnit střešní krytinu. Na střeše bude takzvaný dvojplášť. Prosím o informaci zda můžeme využít dotaci, nebo jestli je potřeba jiný způsob zateplení. Rodinný dům je 20 let starý. Okna máme vyměněna za plastová s dvojsklem a dům zateplený. Děkuji za odpověď. Pěkný den.
Vážená paní,
děkujeme za dotaz. Základní podoblast podpory v dotačním titulu Nová zelená úsporám, je zaměřena na takzvané dílčí rekonstrukce, což bude pravděpodobně Váš případ. Jedná se o podoblast podpory A.0, ve které je potřeba splnit pouze 2 kritéria.
Prvním je minimální úspora tzv. měrné potřeby tepla na vytápění ve výši 20% oproti stavu před realizací opatření. Zdali toto kritérium bude splněno, záleží jednak na ploše zateplované střechy (čím větší v poměru k ostatním konstrukcím, tím lépe), ale také na plochách ostatních konstrukcí a na tom, jak kvalitně jsou zatepleny (zde je pozitivní, že máte již zatepleno a tudíž ztráta střechou hraje významnou roli). Bez energetického hodnocení budovy ve stávajícím a navrhovaném stavu však procentní úsporu nelze přesně stanovit.
Druhým kritériem je míra izolace nově navrhované konstrukce. Sleduje se takzvaný součinitel prostupu tepla zateplované konstrukce (zn. U, jedn. W/m2K) přičemž konstrukce musí splnit hodnotu o 10% lepší, nežli je tzv. hodnota doporučená českou technickou normou ČSN 730540-2:2011, Urec,20. Splnit tuto hodnotu je prakticky vždy technicky možné a zpravidla to nevyvolá vysoké vícenáklady. V podstatě se jedná o pouze o pár centimetrů vyšší tloušťku izolantu, nežli je základní minimum.
Z pohledu oblastí podpory je možné, že se budova dostane i do kategorie vyšší. To však záleží na kvalitě izolace ostatních konstrukcí a dalších parametrech. Výše dotace na zateplení střechy potom bude vyplývat z její plochy, přičemž měrná dotace v oblasti A.0 je 500 Kč/m2 (tedy při ploše střechy 100 m2 se bude jednat o 50 tis. Kč). K výše uvedené dotaci je potom dotace na energetický posudek a projektovou dokumentaci ve výši 25 tis. Kč (ovšem současně ne více, nežli 15% z dotace na opatření, tj. oněch např. 50 tis. Kč). Pokud by ještě něco nebylo jasné, dejte mi vědět.
S pozdravem Jan Antonín