Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.1.17 / dotaz č. 76751
Dobrý den,
poprosím o radu, zda je vhodný záměr rekonstrukce rozvodů tepla (ÚT) pro bytové domy se změnou jeho zapojení na protiproudý v rámci Programu EFEKT.

Žadatelem by byl podnik 100% vlastněný městem, který vlastní licenci k výrobě tepla. Rozvody ústředního topení jsou už více jak 40 let staré, dochází k opakovaným haváriím.

Děkuji a přeji příjemný den
Dobrý den, děkuji Vám za dotaz.
Z programu EFEKT 2017 je možno žádat o dotaci na rekonstrukci otopné soustavy a zdroje tepla v budovách. Dotace na zdroj je pouze u plynových kotlů a kotlů na tuhá paliva. Předpokládám, že uvažujete rekonstrukci vnitřních rozvodů ústředního topení v bytových domech v majetku města, které jsou napojeny asi na nějaký centrální zdroj. Program EFEKT 2017 1B je určen na rekonstrukci pouze vnitřních rozvodů tepla. Není určen na rekonstrukci venkovních rozvodů tepla. Žadatelem o dotaci musí být subjekt dle podmínek dotace.

Záměr rekonstrukce je správný, ale pro návrh rekonstrukce je nutné provést projekt vytápění, který bude obsahovat výpočet tepelných ztrát domu a místností. V případě, že budovy byly jakkoli zatepleny budou jiné požadavky na tepelný výkon otopných těles v místnostech. V projektu budou řešeny také dimenze potrubí, výkon zdroje, návrhy armatur a čerpadel. Zásadní vliv na provoz a úsporu energie bude mít také návrh regulace vytápění jak regulace teploty tak hydraulické vyvážení topné soustavy.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Lyčka* - EKIS Ostrava KEA tisk