Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.3.17 / dotaz č. 78504
Dobrý den,

před nějakou dobou jsem tu vznášel tento dotaz k povinné instalaci měřidel.
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/66982.

Uplynula nějaká doba, další rok se uzavřel a instalace měřidel se na celkových nákladech domu na vytápění NIJAK NEPROJEVILA. V rámci domu se sice pár korun mezi vlastníky rozdělilo jinak, ale těch 380 tis zaplacených za povinné měření tepla pomocí stanovených "kalorimetrů" a dalších 200 - 250 tis jednou za 4 roky, kvůli úřednímu ověřování jsou opravdu jen vyhozené peníze z okna, které musí zaplatit všichni vlastníci v domě bez ohledu na to jestli topí úsporně anebo ne. Z pohledu péče řádného hospodáře je to právě stát, který způsobuje škodu velkému počtu SVJ. Navíc zákonem upírá možnost jakýmkoliv způsobem možnost jakkoliv prokázat neekonomičnost tohoto řešení.

Otázka, která zůstala stále nezodpovězena v minulém dotazu je stejná "Kde máme hledat tu slibovanou úsporu? Jen ve skromné úspoře plynu, kterou několikanásobně zaplatíme nařízeným měřením a jeho pravidelným ověřováním?

Děkuji za odpověď
Dobrý den, nevím jestli je ta otázka směřovaná správně - my tyto zákony netvoříme ani neschvalujeme. Nicméně osazením měřidel se zpravidla úspora dostaví, i když to není vždy. Je to o motivaci - pokud nikoho nemotivuje možnost uspořit část peněz na vytápění, pak se úspora nedostaví.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství tisk