Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.4.17 / dotaz č. 79631
Dobrý den, jsme malá společnost a vyrábíme exteriérová LED svítidla. Chtěl bych se zeptat jak je to s energetickými štítky u LED svítidel? Co by měl energetický štítek LED svítidla obsahovat? Můžeme si štítky vyrobit sami nebo tyto štítky vydává nějaká pověřená instituce? Děkuji.
Dobrý den,

energetický štítek pro svítidla se musí uvádět v místě prodeje. Pokud tedy obchodujete pouze komerční/profesionální svítidla, je energetický štítek zbytečný. Pokud cílíte i na koncové zákazníky, tak musíte připravit i energetický štítek pro svítidlo. Energetický štítek pro svítidla je dán nařízením 874/2012 a označuje pouze kompatibilitu svítidla se světelným zdrojem a jeho příslušnou účinnost. Energetický štítek pro svítidla tedy neoznačuje účinnost svítidla. Štítky si vytváří sám výrobce či subjekt, který svítidla dodává na trh EU. V nařízení 874/2012 jsou pro vytvoření štítku všechny potřebné informace. V případě LED se označuje věta dle nařízení, že "světelné zdroje v tomto svítidle nelze vyměnit".

Mimo rámec nařízení 874/2012 jsou svítidla, ve kterých se používají:
- světelné zdroje a moduly LED se světelným tokem pod 30 lumenů a nad 12 000 lumenů,
- světelné zdroje a moduly LED prodáváné k použití s bateriemi,
- světelné zdroje a moduly LED prodávané pro účely použití, kdy osvětlení není primární účel (signalizace, promítání
obrazu atd.).

Pro podrobnou informaci o evrospkých požadavcích doporučuji materiál od organizace LightingEurope Guide for the application of the Commission Regulation (EU) No. 874/2012 with regard to Energy Labelling of Electrical Lamps and Luminaires, version 2 či 3.
Odpovídá:  Ing., Mgr. Michal Staša* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Osvětlení
tisk