Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.4.17 / dotaz č. 79886
Dobrý den, ráda bych vás, zasvěcené, požádala o radu, diskuzi. Bydlím v bytovém domě ve správě SVJ. V domě se nachází v současné chvíli 6 převážně bytových jednotek. V lednu 2015 se po odsouhlasení výboru nainstalovaly teplotní senzory na principu denostupňové metody. Měřena je tedy venkovní teplota a pak snímaná teplota cca ve výšce 2,2m. Na základě výpočtu je pak účtována spotřeba tepla. Můj problém tkví v tom, že jako prakticky jediný byt máme všechna okna směřována na východ a jih a jde k nám po celý den slunce (pokud jakkoliv zasvítí :)Sensory jsou umístěny v pokoji na východ a na jih. U ostatních bytů jde prakticky o snímání pokojů vedoucích na sever. V pokoji, kde je umístěn senzor máme namísto oken velikou výlohu o rozm. 280×210cm a i bez vytápění máme pak v pokoji průměrně 22–23st.C. Výloha je zasazena do špaletového rámu. Venku je plastové okno s dvojsklem, vevnitř pak máme ještě původní dřevěný rám s jednosklem. Nikde necítím, že by dovnitř táhlo. V ložnici směřované na východ netopíme vůbec a přesto nám nyní firma ze sensoru nasnímala dvojnásobek odebraného tepla, co za u pokojů u sousedních bytů. Firma mě odkázala na svolání výboru a případné kompenzaci mezi vlastníky, případně na energetický audit. Přesto, že sensor není schopen rozeznat sluneční teplo od radiátorového, odvolávají se na venkovní vs vnitřní teplotu. Venkovní čidlo vošem na slunci není. Prosím o info, zda jste někdo o podobné kompenzaci někdy jednal, případně jak :/ Moc děkuji za Vaše názory. Hezký den
Dobrý den,
rozúčtování tepla v bytovém domě lze v zásadě provádět třemi způsoby:
- kalorimetrickým měřením spotřeby (používá se hlavně u novostaveb, kde je měření nainstalováno),
- osazením indikátorům spotřeby na radiátory (RTN),
- denostupňovou metodou pomocí měření teploty.

Všechny metody jsou z legislativního hlediska rovnocenné.
Každá z metod funguje na jiném principu a je na vlastnících, jaký způsob zvolí.
V případě denostupňové metody se opravdu nerozlišuje, jakým způsobem se teplo do bytu dostalo, zda díky otopné soustavě, ziskům od sluníčka, spotřebičů či osob v bytě. Snímá se pouze teplota. Tím se pak do značné míry maže rozdíl v orientaci a poloze bytů.
Např. středový byt orientovaný na jižní stranu nepotřebuje k dosažení vnitřní teploty 20-22°C téměř celý rok topit, zatímco stejný byt pod střechou s orientací na sever musí pro dosažení stejné teploty topit celý rok. Oba byty by pak měly na teple zaplatit zhruba stejně, i když jeden z nich měl celý rok studené topení.
To je pravděpodobně i Váš případ.

Na případných korekcích naměřených hodnot byste se tedy pravděpodobně museli domluvit s ostatními vlastníky. Nebo změnit způsob odečtu, např. na instalaci rozdělovačů nákladů přímo na jednotlivá tělesa.
Podle nové vyhlášky jsou stanoveny maximální hranice při rozúčtování tepla na -20 % a +100 % oproti průměru.
Tedy vždy musíte zaplatit nejméně 80 % průměrné spotřeby objektu, a nejvýše můžete zaplatit 200 % oproti průměru.
Pokud se tedy Vaše celková spotřeba pohybuje někde okolo průměru celého domu, tak je to nejspíše v pořádku. V případě, že by Vaše platby byly výrazně vyšší než je průměr za dům, pak má smysl se snažit o změnu. Tj. např. se dohodnot s ostatními vlastníky na jiném způsobu rozúčtování.
Odpovídá:  Ing. Jan Antonín - EKIS Jablonec nad Nisou, EnergySim tisk