Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.5.17 / dotaz č. 80424
Dobrý den,
uvažuji ve svém rodinném domku instalovat solární panel(y) na stěnu a prodávat energii do sítě. Nemám žádné zkušenosti. Prosím o radu ohledně možnosti způsobu provedení akce.
Děkuji.
Dobrý den,

Váš záměr s FV elektrárnou a následným prodejem vyrobené el. energie do sítě je od roku 2016 možný několika způsoby: Nově je možné FV elektrárny s instalovaným výkonem do 10 kWp provozovat bez licence od ERÚ, pokud se nejedná o podnikání. Je několik způsobů provozování FVE:

STANDARDNÍ REŽIM, který umožňuje zpeněžit přetoky elektřiny do sítě. Od 1.5.2016 nejsou příjmy z přetoků z výroben bez licence považovány za příjmy z podnikatelské činnosti. To usnadňuje prodej přebytečné energie. Prodej je na základě smlouvy s obchodníkem s el. energií, potom za vyrobenou energii lze inkasovat tržní cenu. Pokud příjmy nepřesáhnou v úhrnu s ostatními příjmy dle paragrafu 10 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmu 30000 Kč.
Obecně jsou přetoky z mikrozdrojů do sistribuční soustavy zakázány.

ZJEDNODUŠENÝ REŽIM pro připojování mikrozdrojů, ten prodej přetoků neumožňuje.

STANDARDNÍ REŽIM PŘIPOJENÍ
Pro připojení k distribuční soustavě je v zásadě třeba žádost na příslušném formuláři a následné uzavření smlouvy s provozovatelem distribuční soustavy. V praxi bývá ještě požadováno zpracování STUDIE PŘIPOJITELNOSTI.

ZJEDNODUŠENÝ REŽIM PRO PŘIPOJOVÁNÍ MIKROZDROJŮ
Standardnímu režimu připojování se můžou vyhnout MIKROZDROJE, proto je potřeba splnit následující podmínky:
- Výroba je určena pro paralelní provoz s distribuční soustavou NN.
- Jmenovitý střídavý proud fázový nepřesáhne 16 A.
- Cekový instalovaný výkon výrobny nepřesáhne 10 kWp.
Aby mohl být mikrozdroj připojen ve zjednodušeném režimu, musí splňovat podmínky podle paragrafu 1 b) vyhlášky 16 / 2016 Sb.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Elektřina
tisk