Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.2.18 / dotaz č. 90106
Dobrý den,
prosím o informaci, zda je možné uvažovat o získání dotace v titulu NZÚ na novostavbu RD. Dle energetického štítku je plocha obálky budovy 448,63m2, faktor A/V 0.76 m2/m3, celková en. vztažná plocha 218,50 m2, hodnota pro celou budovu 18.5 a 21.9, měrná hodnota 85kwh, hodnocení B.
Děkuji
Dobrý den,
z údajů, které posíláte není možné jednoznačně určit, zda projektovaný RD splňuje podmínky dotačního programu Nová zelená úsporám (oblast B) nebo nikoli. Je zde ale několik informací, které naznačují, že požadavky v současném stavu projektu splněny nejsou. Uvádíte měrnou hodnotu 85 kWh/m2. Není jasné, co tím myslíte za hodnotu, protože z průkazu energetické náročnosti budov je možné vyčíst více měrných hodnot. Pravděpodobně se ale jedná o měrnou hodnotu celkové dodané energie, tedy hodnotu zahrnující vytápění, přípravu teplé vody, nucené větrání i osvětlení (systémy chlazení a úpravu vlhkosti předpokládám v RD projektovány nemáte), a to včetně účinností technických systémů. Program Nová zelená úsporám ale stanovuje požadavek na měrnou potřebu tepla na vytápění (tedy bez teplé vody, osvětlení, nuceného větrání a také bez účinností systémů). Není to možné přímo porovnat, ale vytápění může tvořit u RD cca 75% z hodnoty celkové dodané energie. 75% z hodnoty 85 kWh/m2 je cca 64 kWh/m2, když odečteme účinnosti technických systému, můžeme být na cca 50 kWh/m2. To je ale o hodně více, než je požadavek 15 kWh/m2, resp. 20 kWh/m2. Podobný výsledek naznačuje i třída energetické náročnosti B. Při splnění požadavků NZÚ budete zcela jistě v třídě A.

O dotaci NZÚ je tedy možné uvažovat, ale nikoli bez úprav projektu. Bude zřejmě nutné výrazně zlepšit izolační schopnost konstrukcí obálky budovy. Také bude nutné navrhnout systém nuceného větrání s rekuperací (pokud samozřejmě není již nyní součástí projektu), případně další úpravy. Doporučuji poptat u energetického specialisty vytvoření energetického posudku pro účely NZÚ oblast B včetně optimalizace stávajícího projektu. Nebo ještě lépe poptat u energetického specialisty předběžné výpočty a optimalizaci - tím budete na cca poloviční ceně energetického posudku (do 10 tis. Kč se zřejmě vejdete) a na základě výsledků se můžete rozhodnout, zda se Vám vyplatí navržené změny do projektu zapracovat a o dotaci požádat, nebo zda změny projektu nedělat a o dotaci se neucházet. Poptávku je možné realizovat například zde - https://zakazky.atelier-dek.cz/poptavka/.

S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk