Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.3.18 / dotaz č. 91549
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, jaké zateplení (typ/velikost) použít pro plášť domu, sklepy a stropy u celopodsklepeného dvoupatrového cihlového domu se sedlovou střechou z hliníku (střecha a podkroví bez zateplení nyní a zřejmě i v budoucnu; šířka zdí v přízemí 45 cm a v patře 30 cm, vnější rozměry stavby 9,2 x 9,3 m, kolaudace 1970; na východní straně domu je dostavěn dvoupatrový podsklepený přístavek s plochou střechou (IPA) o rozměrech 6,2 x 4,6 m (šířka zdí 40 cm, cihla).

Dále bych se chtěl zeptat, zda zateplovat i sokl nebo zateplovat od 1. nadzemního podlaží.

Prosím i o informaci, jaká použít (plastová) okna (dvojsklo / trojsklo).

Děkuji.
Dobrý den,
V současné době je vhodné použít zateplení na obvodové zdivo z plných cihel tl. 30 - 45 cm takové materiály a tloušťky zateplení, aby splňovaly požadavky ČSN 730540 a zároveň aby zamezily poruchám stavebních konstrukcí (kondenzace vlhkosti) a samozřejmě přinesly citelnou úsporu energie. V popisovaném případě se jedná např o 15 cm fasádního polystryenu EPS 70F, nebo minerální vlny se stejnou tepelnou vodivostí. V případě použitých kvalitnějších materiálů je možno použít menší tl. izolace. Při použití grafitového polystyrenu 12 cm, při použití PUR pěny 9 cm.
Pro strop sklepa doporučuji použít minimálně 5, ale raději 8 cm fasádního polystyrenu. Větší tloušťku určitě v případě, že stávající konstrukce mezi suterénem a 1.NP nemá žádnou tepelně izolační vrstvu.
Zateplení podlahy půdy při nevyužitém podkroví je vhodné provést v tl. 20 - 25 cm fasádního polystyrenu . V případě, že současná konstrukce je bez tepelné izolace tak opět platí vyšší tl. Stejná tl. izolace platí i pro plochou střechu.
Materiál oken není podstatný. Izolační vlastnosti dvojskla jsou na úrovni 1,1 W/m2K, trojskla 0,8 W/m2K. Vliv oken na tepelné vlastnosti RD závisí na velikosti jejich plochy a orientaci ke světovým stranám. Zde není možno bez podrobnějších informací jednoznačně doporučit jaká okna použít. I dvojskla vyhovují doporučenému požadavku ČSN.
Zateplení obvodového pláště by mělo být protaženo minimálně o cca 0,5 m pod úroveň podlahy 1.NP. Tím se zabrání vytvoření studeného koutu těsně nad podlahou.
S pozdravem L. Prokop
Energetický auditor
Odpovídá:  Ing. Lubomír Prokop* - EKIS Ostrava EZE tisk