Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.3.18 / dotaz č. 91831
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, zda je někde dostupný nějaký nezávislý test rekuperačních jednotek. Procházel jsem databázi PHI, ale pokud existuje i nějaký jiný zdroj či doporučení jednotky budu vděčný. Momentálně se zajímám o jednotky Nilan, Zehnder či Brink, ale je možné, že byste tyto nedoporučili a existuje i nějaká lepší a kvalitnější. Děkuji.
Dobrý den,

uvedená databáze PHI je nestranná a mohu Vám jí doporučit pro potřeby porovnávání rekuperačních jednotek mezi sebou (z pohledu účinnosti rekuperace, energetické náročnosti a hlučnosti).

Deklarované účinnosti rekuperačních jednotek a energetické spotřeby je dále možno porovnávat v seznamu výrobků a technologií - SVT pro Novou zelenou úsporám. V tomto seznamu jsou uvedeny účinnosti rekuperací dle ČSN EN 308 - Výměníky tepla - Metody zkoušek pro ověření výkonnosti zařízení pro regeneraci tepla. Vzhledem k tomu, že jednotky jsou posouzeny dle stejné normy, je možné uvedené hodnoty navzájem porovnávat.

Viz. odkaz níže:

http://registrace.novazelenausporam.cz/vyhledavani/vyhledavani-vyrobku/?s=1&st=&type=nazev_vyrobku&t%5B%5D=96

Pokud již máte vybranou nějakou rekuperační jednotku, doporučuji navštívit internetová fóra, na kterých se často o jednotlivých jednotkách diskutuje (z pohledu dlouhodobého fungování jednotky).

V případě, že budete chtít porovnat rekuperační jednotky, např. z důvodů možností čerpaní dotačního titulu NZÚ (podoblast C.4 nebo B), tak se na mě můžete dále obrátit.


S pozdravem

Ing. Židek Ondřej
DEKPROJEKT s.r.o.
Vídeňská 815/89A - administrativní budova
639 00 Brno-Štýřice
Tel: +420 733 168 568
ondrej.zidek@dek-cz.com
www.atelier-dek.cz
Odpovídá:  Ing. Ondřej Žídek* - EKIS Brno DEK tisk