Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.3.18 / dotaz č. 91979
Plánuji rekonstrukci sedlové střechy cca 160 m2, na které je nyní izolace z asfaltových pásů a hliníková střešní krytina.
Rád bych střechu zateplil a dosluhující krytinu vyměnil za novou falcovanou střešní krytinu (asi hliník, případně titanzinek).

Co se týče zateplení, nevím jaký materiál zvolit a jak dimenzovat zateplení, tak aby byl poměr ceny realizace/úspory na vytápění/návratnosti investice na dobré úrovni. Preferuji nadkrokevní zateplení, abych se zachoval interiér bez zásahu.

Jako nejlepší mi z laického pohledu připadá izolace PIR panely. Co se týče finanční stránky, jsem si vědom větších nákladů, ale pokud bude cena vyvážena poměrně lepšími vlastnostmi oproti vatě, aj. materiálů. Nemám problém investovsat do lepší izolace.

Shrnutí, izolace sedlové střechy: vhodný materiál, "tloušťka"? Závěrem pak doporučení dodavatelů kvalitní PIR pěny. Případně budu rád za jakékoliv další relevnatní informace a připomínky.

Děkuji.
Dobrý den,
nedokážu vám přesně navrhnout skladbu konstrukcí, pokud neznáme budovu, její provoz či způsob vytápění. Nicméně v základu mohu předpokládat původní skladbu střechy s mezikrokevní izolací (původní minerální vata), dále návrh nadkrokevních izolací na doporučené hodnoty normy 730540-2.
Pak vychází tloušťka izolace z PIR panelů 120 mm a z minerální vaty 200 mm. Každý systém má své konstrukční zásady a nemohu vyhodnotit jejich vhodnost pro dům, který neznám.
Dále bych upozornil na nutnost ověření stavu parozábrany na interiérové straně tepelné izolace, aby nedocházelo ke kondenzaci vlhkosti v některé z vrstev nové konstrukce. Nejlepším řešením by bylo zjistit skladbu konstrukce a obrátit se na některé poradenské středisko, které vám může spočítat vlhkostní průběh v původní i nové konstrukci.


Odpovídá:  Ing. Milan Szotkowski - EKIS Třanovice C.E.I.S. (Český Těšín) tisk