Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.6.18 / dotaz č. 94572
Dobrý den,

máme rodinný dům z roku 1980 postavený z tvárnic, v podzemí je kotelna o objemu cca 40m3, plocha 20m2, výška stropu 2m. Dodnes byl v kotelně kotel na tuhá paliva, skladovalo se tam dřevo a uhlí, přes shozy se zde dostávala voda. Zdroj tepla do jisté míry vysušoval kotelnu od vlhkosti (je zde i vzlínající vlhkost), ve stropě do kotelny jsou 2 shozy na uhlí o rozměrech 70x70cm. Do kotelny vedou ještě dveře 80cm, které oddělují kotelnu od výklenku (dalšího shozu). Zdi kotelny jsou z betonu a cihel.

Protože měníme zdroj tepla na tepelné čerpadlo vzduch-voda, tak jsme se rozhodli pro rekonstrukci kotelny. Kotelna bude nově sloužit pro tepelné čerpadlo, případně zde budou regály, budou se zde skladovat nepotřebné věci. V rámci rekonstrukce provedeme:
- 2 stropní shozy zabetonujeme
- tekutá hydroizolace na podlahu, nová dlažba na betonové podlaze
- sádrokarton s vatou na stropě (kvůli zateplení místností v přízemí)

Tím že zabetonujeme shozy a v kotelně nově nebude zdroj tepla, který bude kotelnu vysužovat, tak mám obavy, že by se mohla v kotelně kumulovat vlhkost a následně sadrokarton plesnit atd.

Takže v této souvislosti řeším jak co nejlépe kotelnu přirozeně odvětrávat. Napadlo mě následující řešení - protože budeme betonovat dva stropní shozy, tak bychom prostrčili přes jeden shoz jeden větrací komínek Vilpe Ross 125mm (jiný jsem bohužel pro tyto účely nenašel a rád bych si od Vás nechal poradit konkrétní technické řešení, ukázka vilpe ross zde: http://www.vilpe.cz/produkty/p_213_s8.jpg1), který bude nasávat vzduch do kotelny, trubka tohoto komínku by byla vyvedena cca půl metru nad podlahou v kotelně. Na opačném konci kotelny je pod stropem vyveden komín (200mm) a ventilační průduch (125mm), který bude nevyužitý. Na střeše domu bych na ventilační komínek nasadil ventilační hlavici (něco jako lomanco), která bude odsávat z kotelny vlhkost.

Mám pár dotazů:
a) je mnou uvažované řešení správné? Případně upravil byste toto nějak, nebo doporučil byste jiné řešení?
b) pokud přes nasávací komínek projde studený vzduch do kotelny, dojde ke kondenzaci a jak řešit toto, jsou na to nějaké vychytávky - kromě přistaveného kýblu, kde bude kondenzát odtékat :)?
c) je toto řešení vhodně nadimenzované na objem kotelny 40m3?
d) má smysl podpořit "sucho" v kotelně nějakou sanační omítkou nebo jiným řešením, nebo pomůže jen samotné odvětrávání?
e) je vhodné dát do kotelny nějaký klasický sadrokarton proti vlhkosti nebo něco lepšího, např. Sádrokartonová deska GLASROC se skelnou výztuží do extramokrých prostorů, ale za to o dost dražší?
f) je vhodné dát sadrokarton s vatou pod zabetonované shozy? Vrstva betonu mezi venkem a kotelnou by byla 20cm. Nebude docházet k nějaké kondenzaci, zatékání atd.? Nebo to raději ponechat bez zateplení?

Děkuji předem za rady a přeji pěkný den.
Vážený pane, děkujeme za váš dotaz.
Na dálku a bez výpočtů a měření vám nemůžeme poradit úplně kvalifikovaně.

Rozhodující je, kolik vlhkosti potřebujete odvětrat. Po zaizolování podlahy se dá čekat, že vlhkost ve stěnách se zvýší. Vlhkost, která dosud odcházela přes podlahu, zůstane v podloží a může „se tlačit“ do stěn. Rovněž snížení teploty v kotelně (po odstranění kotle) povede k nárůstu relativní vlhkosti vzduchu. Tím se zhorší i možnost odpařování vlhkosti ze stěn.
Pokud chcete mít místnost „hezčí“, můžete použít sanační omítku, která umožní odpařování vlhkosti a přitom bude vypadat suchá a bez výkvětů solí. Jinak je lepší nechat zdivo bez omítky.
Určitě je vhodné zajistit odvětrávání prostoru. Vámi navrhované řešení není úplně špatné. Zádrhel vidím zejména v použití větrací hlavice Lomanco v kombinaci s potrubím průměru 125 mm a nasávacím komínkem. Nasávací komínek i odsávací komín mají nějakou tlakovou ztrátu a větrací hlavice nemá moc velký dopravní tlak. Může se stát, že odvětrání nebude dostatečné.
Doporučili bychom vaše řešení doplnit měřením vlhkosti (případně i teploty). Pokud relativní vlhkost v místnosti bude dlouhodobě přes 85 %, znamená to, že větrání není dostatečné a je riziko plesnivění větší. V tom případě by bylo vhodné zvýšit intenzitu větrání a do místnosti instalovat odtahový ventilátor (třeba na vstupu do komína). Ventilátor může být vybaven čidlem vlhkosti, takže bude spínat automaticky.
V prostředí s vyšší vlhkostí byste měl použít sádrokarton pro vlhké prostory, např. „zelený“ sádrokarton RIGIPS.
Ukázka měření vlhkosti:
https://www.mall.cz/bezdratove-teplomery/tfa-teplomer-s-vlhkomerem-30502702
https://www.gme.cz/datalogger-pro-mereni-teploty-a-vlhkosti-cem-dt-172
Ukázka ventilátoru a čidla vlhkosti:
http://www.ventilatory.cz/ventilator-potrubni-axialni-plastovy-_ventilator_-86.html

Přejeme příjemné bydlení!
Karel Srdečný, Jan Truxa
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt tisk