Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.10.18 / dotaz č. 100829
Dobrý den, potřeboval bych poradit při stanovení koeficientu pro přepočet podlahové plochy na započitatelnou plochu. V našem domě je 94 bytů a v bytech máme vymezeny prostory např. předsíň. V některých bytech je předsíň vymezena jako samostatná místnost, tj. ohraničena podlahou stropem a stěnami. Tady je určení koeficientu pro přepočet započitatelné plochy dle vyhlášky poměrně jasný. Ale máme i byty, ve kterých je předsíň vymezena jen jako prostor v přímo otápěné místnosti místnosti. Tj prostor bez bočních stěn. Tady mám rozpor se správcem domu ohledně určení přepočtového koeficientu. Správce si stanovil neexistující stěny. Vyhláška o neexistujících stěnách neříká nic.

Otázka: Jak správně určit koeficient pro přepočet podlahové plochy na započitatelnou pluchu? Chápe se vymezený otevřený prostor (jako samostatná plocha) v místnosti s topením tak, že se určí koeficient jakoby tam stěny byly a otevřený prostor nebyl přímo otápěn, nebo se určí koeficient jako přímo otápěná místnost, tj. 1?
Dobrý den,
Dle mého názoru, pokud je místnost vytápěna na standardní bytovou teplotu, tak by měl být koeficient 1 i když nemá všechny stěny. Jiný koeficient by měla pokud by nebyla vytápěna, pak se koeficient upravuje podle stěn, které sousedí s vytápěným prostorem.