Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.1.19 / dotaz č. 102502
Dobrý den uvažuju stejně jako u dotazu č.101207 o pořízení FV elektrárny.Mám r.dum se spotřebou 2,3 Mwh.1/Nejraději bych si pořídil ostrovní systém pro vlastní potřebu.Protože slunce pořád nesvítí rád bych použil tenkovrstvové články.Kolik Fv panelu bych na tento záměr potřeboval? S baterií váhám četl jsem že do 11 let jejich cena klesne o 60% nebo EON nabízí za poplatek virtuální baterii.Zajímá mě jestli se jedná nebo je naděje že petoky el .e.z FV el.bude možné pouštět do rozvodné sítě a v noci čerpat zpět?
Píšete že baterie je podmínkou dotace a zeleného bonusu.Co poradíte?P řípadné přebytky el. proudu můžu použít do akumulační nádoby 1000 l kterou mám k solárnímu systému na ohřev vody.
2/Nebo můžu udělat polohovací jednotku nechat jí osadit FV panely.Jaké FV panely a kolik byste doporučil pro vlastni potřebu?Je možné vyrobenou el en. spotřebovat i na jiné adrese v jiném městě?Je šance na polohovací jednotku případně obě kombinace bod 1 když pořídim baterie dotace a Zeleny bonus? Děkuju za opovedi.
Vážený pane,
děkujeme za vaše dotazy. Především je třeba říci, že na nové FVE se žádné zelené bonusy neposkytují (platí pro FVE postavené po roce 2013).

Pro dům se spotřebou 2,3 MWh je možno uvažovat FVE s velikostí okolo 2 kWp. Počet panelů závisí na konkrétním typu, na FVE 2 kWp orientačně počítejte panely s plochou 12 až 16 m2.
Prodej přebytků do sítě a následný odkup zpět je možný, ale legislativně náročný - potřebujete licenci pro podnikání v energetice. Moc se to nevyplatí: přebytky prodáte za 0,1 až 0,3 Kč/kWh a zpět je vykoupíte za 3 až 5 Kč/kWh (dle vašeho tarifu). Lze využít virtuální baterii E.ON, kdy přebytky "ukládáte" do fiktivní baterie a odebíráte si je zpět. Protože v domě žádnou baterii nemáte, nemůžete na ni dostat ani dotaci. Dotaci ale můžete získat na FVE.
Více o virtuální baterii zde:
https://www.eon-solar.cz/

Více o dotacích na FVE zde:
https://www.novazelenausporam.cz/nabidka-dotaci/rodinne-domy-zdroje-energie/

Ohřev vody elektřinou z FVE je možný, návratnost závisí na konkrétních podmínkách, může být delší, než je životnost FVE.

Polohovací systémy se pro FVE už několik let nepoužívají. Levnější je instalovat velkou plochu panelů, než malý počet panelů a k tomu drahou polohovací jednotku. V současnosti to nikdo komerčně nenabízí.

Elektřinu vyrobenou ve FVE lze spotřebovávat v jiném odběrném místě, ale musíte platit za použití distribuční sítě. Současně je nutná smlouva s distribuční společností o připojení FVE a dopravě elektřiny na jiné odběrné místo.

Přejeme hodně úspěchů!
J. Truxa, K. Srdečný




Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt tisk