Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.1.20 / dotaz č. 114439
Mohu poprosit o odpovědi (do textu) na pár otázek? Pokud ano, velice děkuji! Pokud nebudete vědět, přeskočte.



1) Podmínka stavebního úřadu je studna - máte nějaký typ, na co si dát pozor, resp. doporučíte nějakou studnařskou firmu z Východních Čech?



2) Nechceme dřevostavbu - z čeho stavět - Porotherm, Heluz, Ytong, betonové tvárnice s vnitřním zateplením, ...



3) Zateplovat obvodové zdivo (polystyrenem) nebo použít širší tvárnice např. s polystyrenem, vatou, ...?



4) Stropy panely (spirolly) nebo zděný systém (miako, ...)?



5) Vytápění - chceme krbovou vložku (asi bez akumulační nádoby?) - pro případ výpadku energií jako doplňkové topení. V místě není plyn, zvažujeme jako hlavní podlahové teplovodní vytápění pomocí elektrokotle(?) nebo tepelného čerpadla(?) - co doporučíte? Jaké značky preferujete - vailant, daikin, ...?



6) Váš typ na dodavatele dveří a oken (hliník, plast nebo dřevo?), resp. velkoplošných skleněných skel (délka až 4m)?



7) Na podlahy plánujeme litou variantu - máte nějaký typ, názor?



8) Na střechu glazuru - Tondach, Creaton, Roben?



9) Jaké zateplení pod střechou - desky Kingspan, pure, ... vata už je asi překonaná?



10) Není ( a ještě cca 10 let nebude) kanalizace. Jímku nechceme. Septik nebo čističku, máte typ?



11) Váš názor na rekuperaci?



12) Žaluzie, rolety, ... venkovní, vnitřní. mezi skly. Použít kaslíky při hrubé stavbě ( od Porothermu, Heluzu, Ytongu, ...)



13) Dodavatelé stavebních materiálů - stavebniny DEK, Prodoma, ... nebo oslovovat konkrétní firmy?



14) Vaše celkové doporučení, názor, typ, ... na co si dát pozor?
Dobrý den, tento dotaz je velmi obsáhlý a v některých částech nekonkrétní. Doporučuji oslovit zkušeného projektanta, který vám s většinou otázek jistě pomůže více konkrétně k vašemu projektu. Tyto a další otázky je dobré řešit nad konkrétní situací a lokalitou. Vybírat můžete třeba z našich členských firem na www.pasivnidomy.cz

ad. jednotlivé dotazy:
2)Možností masivní staveb je mnoho, každý materiál má své plusy a mínusy. Záleží, jakých parametrů s objektem chcete dosáhnout, jak je řešen tvarově, případně jaké jsou prostorové možnosti atd.
3) oboje je možné, opět má každé své výhody a nevýhody. Osobně jsem spíše zastáncem sendvičových konstrukcí, která je možné optimalizovat vždy pro konkrétní použití.
4) zde je nutné zvolit lokalitu (je možné se tam dostat a umístit spirolly?) Také jde o termín stavby, spiroll bude rychlejší. Protiváhou je pak cena a případné možnost svépomocné výstavby u Miaka.
5) opět záleží na energetické náročnosti objektu. Dle té, je potřeba zvolit vhodný zdroj. U většiny objektů vám kombinace elektrokotle a krbové vložky již nevyhoví ani požadavkům legislativy na hodnotu primární energie.
6) doporučuji jít při výběru otvorových výplní opačnou cestou, na základě optimalizace energií objektu určit velikosti a vlastnosti výplní a ty pak poptávat u výrobců.
9) záleží na celé konstrukci střechy, je možné stále využít vatu, je možné použití například foukané celulózy a samozřejmě také PIR a PUR izolací. Každá má ale úplně jiné zabudování a výhody při jiných tvarech střechy.
11)stavět dnes dům bez řízeného větrání (rekuperace) nedoporučuji. Nezajistíte dostatečné větrání, hromadí se v interiéru škodliviny, vlhkost, snižujete si komfort a zdravé vnitřní klima. Navíc můžete získat dotaci v rámci Nové zelené úsporám, která vám instalaci zafinancuje.
12) stínění je důležité vyřešit vnějšími stínícími prvky. Detaily dle konkrétního stavebního systému.

Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk