Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.20 / dotaz č. 114650
Dobrý den,
při postupné rekonstrukci jsem konečně dorazil ke stínění (oken). Z více důvodů to bude v interiéru a lícovat s vnitřní stranou zdi. Zdi mají tloušťku 50-60 cm. Váhám, zda pořídit rolety nebo žaluzie. Kromě důležité role stínění v noci by měly v létě odrážet teplo zvenku (při otevřených oknech) a v zimě pomáhat udržet teplo uvnitř. Nuže, co doporučujete, prosím? Ocením i podrobnosti stran provedení (materiál, tvar) a pokud možno i tipy na spolehlivé dodavatele. V případě potřeby doplním rozměry, nákres nebo další podrobnosti.
Pokud nainstalujete rolety nebo žaluzie z interiérové strany oken, mají pouze funkci stínění. Funkce izolační v kombinaci s dokořán otevřeným oknem je poněkud diskutabilní, snad je v případě provětrávané rolety.
Pro stínění je nejvhodnější použít žaluzie, rolety se v podstatě používají pouze v případě, že zajišťují rovněž funkci bezpečnostní.
V rámci této poradny Vám nemůžeme zdarma zpracovat ani výpočet tepelných ztrát, ani zisky z oslunění. To je záležitost placeného projektu, tedy Vašeho projektanta. Je tedy třeba zjistit, zda Váš projektant ve výpočtu energetické bilance počítal s omezením tepelných zisků z oslunění. Pokud nikoliv, mají žaluzie nebo rolety pouze funkci stínící nebo bezpečnostní, přičemž v tom případě se fakticky jedná o designový interiérový prvek, bez reálných technických požadavků. Lze tedy jednoduše zvolit výrobek, který Vám vzhledově vyhovuje.
V této poradně se nevyjadřujeme ani ke konkrétním výrobkům, ani výrobcům.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS tisk