Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.3.20 / dotaz č. 116408
Dobrý den,
na stránkách pasivnidomy.cz jsem shlédl většinu (ne-li všechny) bungalovy obdélníkového tvaru a málokterý má měrnou potřebu tepla na vytápění ≤ 15 kWh.

1) Je opravdu tak obtížné dosáhout s bungalovem na maximální výši dotace?
2) Čím se dá "dohnat" nevyhovující tvar bungalovu (8x15m) oproti dvoupatrové stavbě? Způsobem vytápění, kolektory, velikost oken z jihu? (za předpokladu, že je vyhovující orientace stavby, neprůvzdušnost obálky, rekuperace, stínění oken, součinitel prostupu tepla základů, stěn, stropu, oken).
3) Bere se v potaz i zásobník TUV a delká rozvodů TUV? Např. když jsou dvě koupelny umístěny na opačných koncích bungalovu, který má 15m na délku?
4) Dovoluji si poslat odkaz, kde najdete naši představu o dispozici onoho bungalovu (omluvte prosím amatérské zpracování, obvodové stěny VPC 175 + izolace, která není zakreslena) a prosím o výčet chyb, díky kterým by nemohl být v pasivním standartu B.2
Odkaz: https://niickll.rajce.idnes.cz/bungalov/

Mockrát Vám děkuji za případnou reakci.
Dobrý den,
to, že menší stavby vychází trochu hůře v rámci výpočtu energetické náročnosti tak je, ale to neznamená, že by jednopodlažní bungalov nemohl dosáhnout parametrů pasivního domu. Je však dobré dům podrobit optimalizaci, která určí, které úpravy mají a nemají smysl. Způsob opatření na dosažení pasivního standardu je nejlepší zjisitit optimalizací konkrétního domu, s konkrétním umístěním, okolím atd.

Co se týká rozvodů, tak ona, rozvody se uvažují, a to jejich délka, izolace, umístění a také ztráty zásobníku teplé vody.

Pro posouzení projektu mne prosím kontaktujte na mém emailu libor.hruby@pasivnidomy.cz kde se můžeme domluvit na dalším posouzení a případné optimalizaci projektu pro splnění dotačního titulu.

Hezký den.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk