Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.4.20 / dotaz č. 116483
Dobrý den, měl bych dotaz z oboru kominictví a skrze stránky komínové asociace jsem se proklikal zde.
Rád bych si v domě postavil akumulační kamna, kamnář vytvořil projekt, akorát jsme narazili na problém vstupu do komína. Komín má totiž průměr 160mm, ale samotný vstup pouze 140mm. Kamnář mi sdělil, ať si na úpravu stupu do komína najdu kominíka. Chci se tedy zeptat, zda se taková úprava vůbec dělá a jakou technikou, ať jsem nějak informačně "vyzbrojen" a mohu cílit své dotazy lépe. Co jsem se díval tak technika frézování komínů asi vhodná nebude, neboť u mne jde o otvor orientovaný horizontálně (a na konci navíc zahnutý).
Děkuji za případnou radu a přeji příjemný den.
Bohužel jste do svého dotazu nenapsal skladbu komínu, tedy zda je zděný z cihel, s izolovanou vložkou nebo např.se zabetonovaným pouzdrem. Vzhledem k tomu, že píšete o „průměru", vyjdeme z toho, že v komíně je kruhová šamotová vložka nebo pouzdro. Pro T-kusy (odbočka pro napojení) se u šamotových vložek standardně nepoužívaly redukce. Lze tedy předpokládat, že napojení do samotné vložky je rovněž průměru 160 mm. V tom případě se musí vybourat materiál až k tomuto napojení a následně provést nové připojení průměru 160 mm. Horizontální bourací práce se nedělají frézou. Výjimečně korunkovým vrtákem, ale obvykle stačí odbourat cca 20 – 30 cm zdiva, což lze udělat sbíjecím kladivem s ručním dočištěním. Není to samozřejmě úplně jednoduchá práce, protože nesmí dojít k poškození vložky.

Ve Vašem dotazu není ani délka vodorovného vedení, ale ta obvykle bývá již zmíněných 20 – 30 cm.

Lze doporučit to, co Vám poradil kamnář, tedy svěřit práce zkušenému kominíkovi. Pokud se kominictvím skutečně reálně zabývá, musí mít k dispozici komínovou kameru, takže si komín i vodorovné vedení může prohlédnout ještě před jakýmikoliv bouracími pracemi. To samozřejmě dává možnost konzultace a stanovení postupu, který by Vám vyhovoval.

Doporučujeme před realizací spotřebiče provést kontrolní výpočet spalinové cesty a rovněž prověření kominíkem, zda spalinová cesta odpovídá současné legislativě. Pokud komín nesplní podmínky dané legislativou, nelze vystavit kladnou revizní zprávu a tudíž nelze spotřebič na něj připojený zprovoznit.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Ostatní
tisk