Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.4.20 / dotaz č. 116551
Dobrý den,
prosím Vás, zajímalo by mne, jak nejlépe navrhnout a dimenzovat fotovoltaiku na střechu ke stávajícímu tepelnému čerpadlu vzduch-voda, případně s akumulací přebytků do vody nebo využití přebytků pro spotřebu v domácnosti. Jak případně dimenzovat zásobník? Pokud možno, tak aby bylo možné získat dotaci v rámci NZÚ.
Děkuji.
Dobrý den,
Děkuji za váš dotaz. Fotovoltaiku je vhodné dimenzovat podle toho, co od ní očekáváte.

Pokud je cílem získat dotaci NZÚ, pak je třeba vyjít z technických požadavků NZÚ. Zejména to je výše využitelného zisku (3000 kWh/rok u jednofázové FVE, resp. 4000 kWh/rok u třífázové FVE). Dále je to požadavek spotřebovat 70 % vyrobené elektřiny a instalovat zásobník teplé vody s objemem min. 600 l. Dále program předepisuje technické požadavky na panely a střídač aj. Protože výše dotace je fixní, bude potřeba navrhnout co nejmenší FVE, která ještě splní uvedené parametry (tj. minimálně 3 nebo 4 kW). Podrobnosti najdete zde: https://www.novazelenausporam.cz/dokumenty/detail/?id=591

Pokud je cílem ušetřit peníze, pak je třeba navrhnout FVE tak, aby se co nejvíce vyrobené elektřiny spotřebovalo v domě. FVE by tak měla být spíš menší, aby nevznikaly přebytky. Při ceně cca 50 000 Kč/kW, výrobě přibližně 1000 kWh/kW instalovaného výkonu a životnosti 20 let je cena elektřiny z FVE okolo 2,5 Kč/kWh. V této chvíli nakupujete ze sítě elektřinu v ceně cca 2,6 Kč/kWh (v nízkém tarifu). Úspora tedy nebude velká (stovky až tisíce Kč ročně) a investice do FVE se nejspíš nikdy nevrátí. Při získání dotace může cena elektřiny z FVE klesnout až na 1,2 Kč/kWh. Návratnost investice pak může už být kratší, než životnost FVE. Už vůbec se nevyplatí používat elektřinu z FVE pro ohřev vody, protože tepelné čerpadlo vám ji ohřeje mnohem levněji.

Pokud je cílem zajistit energetickou soběstačnost, pak je třeba FVE navrhovat spíše větší, aby zajistila dostatek elektřiny i v zimě, kdy je slunečního záření málo. V létě pak budete mít výrazné přebytky. FVE bude nutné doplnit akumulací elektřiny.

V každém případě je nutno nejprve zjistit, kolik elektřiny a tepla (vytápění + teplá voda) potřebujete. Faktura za elektřinu je málo užitečná, protože obsahuje roční souhrn. Vy byste ale ideálně potřebovala hodinový průběh spotřeby a rozlišit spotřebu tepelného čerpadla od ostatní spotřeby domácnosti. Lze to změřit podružným elektroměrem s přenosem dat do počítače nebo do mobilní aplikace. Jestliže je spotřeba elektřiny známa jen jako roční souhrn, bude dimenzování zatíženo značnou chybou. Může se stát, že v létě, kdy neběží tepelné čerpadlo, a naopak FVE vyrábí nejvíc, mohou vznikat výrazné přebytky.

S pozdravem
Karel Srdečný