Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.5.20 / dotaz č. 116924
Dobrý den,

Chystáme se rekonstruovat cihlový dům z 50. let, Sedlčany. Od začátku se přikláníme k přírodním materiálům, nechceme ten dům úplně zadusit moderními materiály. Čím víc se po tom pídím, tím více se do toho zamotávám a nechci podlehnout marketingu, který je v tomto oboru tedy taky výrazný. Navštívila jsem i veletrh přírodního stavitelství, ale nic extra mi to nedalo, spíš opět reklama na samé slaměné domy (nic proti nim) a zelené střechy, žádná praxe atd.

Jisté povědomí už o tom mám, sehnat zkušenosti od lidí je velmi náročné, obzvlášť těch s rekonstrukcemi starších domů.

Jsem schopná porovnat různé hodnoty s klasickými materiály. Ale opravit takovýto dům je alchymie a já nechci tvrdit našemu stavaři, ať do střechy nedává paropropustnou folii, protože to konopná vrstva zvládne, atd.

Mohu se tedy prosím zeptat, je někde nějaký nezávislý zdroj ohledně těchto materiálů, nebo osoba, která by nám dokázala relevantně poradit, případně zpracovat mini návrh, jak a co tam dát?
Uvedu příklad: ovčí vlna se jeví jako nevhodný materiál do střechy, známe dva případy, kdy to nedělá dobrotu, zabydlují se tam různí škůdci včetně koček. Dále je napuštěna nějakou chemií, aby do toho nešel hmyz. To se ovšem málokde zmiňuje. Takže ekologie jde pryč. To samé dřevovláknité desky, slepené lepidly a navíc ideální krmivo pro různé dřevolákající hmyz. A to je to oč tu běží, všude vidím jen obecné popisy co je co, pořád dokola, ale nic relevantního, zkušenosti a už vůbec ne o rekonstrukcích.

Projektanta máme, klasického, který již s těmito materiály pracoval, ale asi takové zkušenosti nemá, ale otevřený tomu je, spíš je hodně opatrný. Stavař to nikdy nedělal, takže možná výzvy pro obě strany.

Děkuji za Vaši pozornost až sem a budu ráda za jakoukoliv odpověď či radu.


Dobrý den,
v této oblasti odborníku moc není. Osobně bych vám doporučil spolupráci s projektantem/architektem, který pracuje výhradně s přírodními materiály.

Doporučit vám mohu například

https://www.pasivnidomy.cz/firmy/akad-arch-ales-brotanek-abatelier-2

https://www.pasivnidomy.cz/firmy/nature-systems-ing-arch-jan-marton-165

Doporučuji se s nimi pokusit spojit a domluvit se. U rekonstrukce jsou vždy dány určité okrajové podmínky, se kterými je potřeba pracovat a individuálně přistupovat k návrhu a volbě materiálů.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk