Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.6.20 / dotaz č. 117773
Dobrý den,

rád bych se zeptal na problematiku dotací.
Plánuji stavbu pasivního domu s projektantem (známým). Chtěl jsem se zeptat, na nevhodnější postupy, vzhledem k tomu, že jsme zatím v počáteční fázi a nevím, na jakou dotaci bude dům schopen dosáhnout.
Zkusím se tedy poptat zde:
1. V jaké fázi je nejlepší zažádat o dotaci? Popř. je možno zažádat o dotaci nejvyšší a případně dotaci potom změnit třeba z B2 na B1 a naopak?
2. V podmínkách je napsána podmínka prokázat fakturaci, je třeba dokládat fakturaci projektu? V případě, že mi ho bude dělat známý, pravděpodobně bude bez faktury ale se všemi náležitostmi a autorizací samozřejmě.
Jaké faktury tedy dokládat, v případě že budu vše dělat svépomocí? Bude stačit faktury za objem, který budu žádat ? V případě tedy 450 000 např (200 000 TČ, 150 000 rekuperace, 100 000 okna pasivního standartu (což bude pravděpodobně o dost víc, nicméně se pohybujme v teoretické rovině), nebo je zde nějaký koeficient který musí být třeba 3x450 000= a za 1,35 M je potřeba doložit faktury?
Děkuji za odpovědi

Dobrý den,
žádost o dotaci je možné podat v momentě získání stavebního povolení, případně následně po dobu 2 let od zahájení stavby.

Co se týká fakturace, tak je potřeba fakturačně prokázat minimálně dvojnásobek dotované částky. Se svépomocnou výstavbou není problém, budete dokládat dané faktury.

Co se týká práce mimo fakturu, tedy mimo přiznaný příjem, tedy o šedou ekonomiku, k tomu se nebudu vyjadřovat.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk