Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.8.20 / dotaz č. 120076
Dobrý den,
prosím Vás o posouzení plánu na zateplení domácího skladu, dílny, resp.garáže s plochou střechou.

Aktuální stav: Dřevostavba trámové konstrukce, vnější obklad palubky modřín, pod nimi je difuzní folie. Plochá střecha zelená extenzivní 6 cm substrátu.

Plánovaný stav: zateplení stěn a stropů, jmenovitá tloušťka izolační vaty o síle trámu 120mm ve stěnách, vata strop individuální (vč.odvětrané mezery pod střechou), přidání parobrzdné folie, důkladné zalepení všech spojů páskou, následně překrytí vnitřním palubkovým obkladem.

Otázkou je, jestli má být izolační vata o něco silnější ve stěnách, např.140mm kvůli stlačení. Zvažovali jsme i dřevovláknitou desku, ale kvůli hmyzu (máme v garáži tu a tam brouky) a nákladům jsme od plánu upustili.


Děkuji.


Dobrý den,
otázkou je, čím v dílně/garáži vytápíte. Obecně čím více zateplíte, tím více ušetříte provoz na vytápění. Pokud technologicky nemůžete dát více jak 12cm, je možné pro větší úsporu tepla a tedy provozních nákladů na vytápění aplikovat foukanou/stříkanout PUR tepelnou izolaci (dvousložkový polyuretanový systém) s lepšími tepelně technickými vlastnostmi než je běžná vata. Pro představu součinitel tepelné vodivost vaty je 0,036 W/mK a PUR pěny cca 0,023 W/mK. Stříkana pěna v síle 12cm vás příjde na cca 600-700 kč/m2 a nepotřebujete další parotěsné folie (pěna funguje jako parobrzda). Pokud se rozhodujete pouze mezi tl. vaty zda 12 či 14cm kvuli stlačen a nejde vám ani tak o provozní náklady na vytápění, volil bych i tak 14cm.
Odpovídá:  Ing.,Ph.D. Petr Kotek - EKIS Jablonec nad Nisou, EnergySim tisk