Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.9.20 / dotaz č. 120712
Mám v úmyslu nalepit na stávající stěnu staršího domku PORFIX 50mm z vnější strany. Jedná se o malou místnost cca 2 x 1,5m (WC), které je vystrčeno z domku na severní straně. V místnosti jsou kamna WAF, takže se v zimě temperuje. Vyhřeje ji plamínek, při nižších venkovních teplotách dávám kamna na silněji. Přemýšlel jsem o vatě, nebo PORFIXU. Použít standardní maltu, nebo lepidlo?
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Uvádíte, že se jedná o starší rodinný domek, z toho vyplývá, že stěna bude patrně z plných cihel, snad tloušťky 30 až 45 cm, nebo z jiného materiálu, ale tepelně obdobného. Lze tedy říci, že tepelně izolační vlastnosti jsou nedostatečné.
Dodatečné zateplení by mohlo být provedeno ve dvou variantách. Navrhujete Porfx 50 mm z vnější strany. Jedná se pórobetonové příčkovky, které jsou určeny pro zdění. Pokud by se jednalo o přizdění na stávající základ, lze teoreticky takto provést s tím, že by bylo nutno provést statické přikotvení této příčky k nosné zdi. Pak by se použila standardní malta. Je to poněkud neobvyklé řešení, protože se nejedná o lepený kontaktní zateplovací systém (ETICS).
Ten lze provádět jako systémové řešení ETICS, které zahrnuje lepidla, izolant, výztužnou vrstvu a finální omítku. Obdobnou certifikovanou variantou je zde systém s deskami Multipor. Jedná se v principu o vylehčenou variantu pórobetonové fasádní desky (kalcium silikátová minerální deska) standardních rozměrů (jako EPS), která se lepí a mechanicky kotví (hmoždinkové kotvy).
Tloušťka desek (tedy i zateplení) je buď 60, 80 nebo 100 mm a tepelná vodivost je uváděná 0,045 W/m.K. To je dvakrát lepší tepelně izolační schopnost než u příčkovek Porfix, kde je uváděna tepelná vodivost 0,085 W/m.K
V případě použití desek z minerální vaty je tepelná vodivost obdobná Mutiporu, uvádí se podle typu desky obvykle v rozmezí 0,039 až 0,042 W/m.K.
Než Porfix doporučuji rozhodně buď Multipor a nebo minerální vatu. Co preferovat záleží na podkladu, tedy materiálu stávající zateplované zdi, jeho pevnosti, přídržnosti stávající omítky, vlhkosti konstrukce, pozice nad terénem apod.
Má-li být zateplení dostatečné, mělo by odpovídat normě. Normativní požadavky jsou udávány závaznou normou ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov - požadavky (10/2011). Ta stanovuje pro různé obvodové konstrukce tři kriteriální hodnoty součinitele prostupu tepla - minimální požadovanou hodnotu (prakticky se již nepoužívá), dále hodnotu doporučenou a pak doporučenou pro nízkoenergetické a pasivní domy. Platí čím menší hodnota, tím lepší izolace.
Pro obvodovou stěnu tyto hodnoty jsou:
Minimální hodnota součinitele prostupu tepla U 0,30 (W/m2.K)
Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K).
Pro nízkoenergetický standard je součinitel prostupu tepla „U“ 0,18 až 0,12 (W/m2.K).
Doporučená tloušťka zateplení předpokládaného zdiva, pokud jeho tepelný opor stávající je alespoň 1,0 m2.K/W by byla min.10 cm izolantu pro minimální hodnotu požadovanou.
Spíše lze tedy doporučit minerální vatu a to v tloušťce 16 cm, kdy by výsledné parametry zatepleného zdiva přístavku mohly již dosáhnout doporučené hodnoty dle ČSN, tedy 0,25 (W/m2.K)
Tyto systémy jsou lepené, nepoužívají se tedy standardní malty, ale vždy systémové komponenty zateplovacího systému.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk