Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.12.20 / dotaz č. 122719
Dobrý den,

aktuálně řešíme problém zateplení arkýře v podkroví rodinného domu. V obou rozích kondenzuje voda díky tepelnému mostu. V současné době řešíme zda zateplit z vnější části tzn sundat současné oplechování, zateplit a znovu oplechovat. Nebo umístit izolaci uvnitř místnosti.

Zde se dostávám ke svému dotazu. Jaká skladba vrstev by měla být v jednotlivých variantách. Případně pokud jste schopni odhadnout cenovou náročnost jednotlivých řešení řešení. Arkýř má šířku cca 4metry.

Dobrý den,
na odhad ceny nebo návrh skladby uvádíte příliš málo informací. Je třeba prověřit stávající skladbu a to, kde je problém. Kondenzace v rohu může být způsobena jednak tepelným mostem, nebo nedostatečnou vrstvou tepelného izolantu. Může být ale způsobena také špatnou vzduchotěsností skladby v tomto místě a vnikáním teplého vzduchu do skladby a kondenzací. Doporučuji prověřit nejprve právě vzduchotěsnící vrstvu (nejspíše se bude jednat o nějakou folii, kter může být ve velmi špatném stavu, nespojená, nebo tam vůbec nebude) a až následně izolovat. Bez vzduchotěsného vyřešení detailu vám ani přidání izolace nepomůže.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk