Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.12.20 / dotaz č. 122835
dobrý den pane ing. Veselý /ENERGY CENTRE/ EKIS,
velice Vám děkuji za doporučení jak problém řešit včetně rady kterou označujete jako netechnickou.
Zaujalo mne také řešení suchou technologií byť i tak bude problém s výškou vůči dveřím. Rád bych znal váš názor jak byste viděl řešení položení na parketách ležící podkobercovou podložku lift floorwise (plnila by funkci kročejové izolace jako drahá náhrada vláknité desky) vrstvu z podlahových desek , na to korek 2mm a koberec ?
Uvádíte různé druhy podlahových desek (sádrokartonové podlahové desky, cementotřískové desky, nebo desky na bázi dřeva (OSB). Které z nich vykazují prosím nejvyšší hodnotu útlumu (kročejové a vzduchové neprůzvučnosti) při co nejmenší tloušťce ?
Co se týče korku 2mm. Myslíte, že lze použít i na pásky po obvodu kolem stěny ?
Omlouvám se za laickost dotazů a moc děkuji za Váš názor/doporučení .
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Nedá se říci, které z podlahových desek vykazují lepší hodnoty kročejového útlumu, protože záleží vždy na celé skladbě, jednotlivých tloušťkách vrstev a provedení detailů, především po obvodu. Nějaké informativní vzorové skladby s vypočtenými hodnotami kročejového útlumu lze dohledat na www stránkách výrobců materiálů a systémových řešení.
V případě použití systémového řešení lze tedy očekávat, že i v reálu bude skladba takto fungovat. Zkuste například stránky Rigips, Isover, Rockwool apod.
Narazit lze i na podlahové dílce, které jsou pro tuto montáž přímo určené, například dvojitá deska Rigistabil. Desky Cetris nebo OSB jsou většinou univerzální, nebo i určené do podlahy. U těch cementovláknitých začínají pro podlahy v jedné vrstvě od tloušťky tuším 16 mm, mají pero a drážku.
U volby tloušťky a v jedné vrstvě (tedy systémy pero-drážka) je nutno velmi zvážit tuhost a pevnost podkladu, neboť hrozí, že podlaha se bude ve spojích deformovat.
Nemám praktickou zkušenost s Vámi uváděnou podložkou lift floorwise, jejími parametry a stlačitelností a vůbec způsob použití daný výrobcem.
V každém případě lze očekávat, že skladba, jak ji popisujete, by měla mít mnohem lepší vlastnosti, než je současný stav, nemusí však dosáhnout takové účinnosti, jako systémová řešení.
Tenký korek po obvodu není obvyklý, ale v principu jde oddělení desky od stěny. Přimluvil bych se však spíše za přířez nějakého vláknitého materiálu nebo alespoň pěnového. Vždyť bude překrytý korkem a jedná se o tloušťku v řádech několika mm.
Jaksi trvám na tom, že se jedná o technicky ne zcela košer řešení. Pokud chcete znát, co od skladby skutečně očekávat, je možnost obrátit se na specializovanou akustickou kancelář, která se zabývá podrobnými výpočty a sofistikovanými návrhy. Pro Vás nejblíže se jedna taková nachází tuším v ulici U sirkárny. Jsou vybaveni výpočtovým softwarem a dlouholetými zkušenosti. V rámci našeho energetického poradenství takové výpočty neděláme, ani to není předmětem naší práce, jsme zaměřeni spíše na energetické úspory a výpočty.
Ing. J. Veselý, poradce,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk