Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.1.21 / dotaz č. 122862
Dobrý den. Prostudoval jsem množství diskuzí ohledně pasivních domů, zda se ne/vyplatí (tj. zda se investice navíc vrátí +- v dotaci). Nicméně stejně nejsem schopen dojít k jednoznačnému závěru, navíc jak se podmínky pro dotaci mění, tak někdo dosáhl na B2 před pár lety jen s TČ a dneska už prý je třeba k tomu i FVE nebo krbová kamna s výměníkem (ačkoliv na stránkách CPD to nikde nevidím).
Zajímalo by mě, zda někde existuje nějaký seznam vícenákladů, podle kterých bych si to mohl spočítat pro svůj budoucí dům? Tj. zda někde např. je uveden seznam materiálů, který je potřeba pro stavbu jako: izolační pěnové sklo, jaké tloušťky, šár cihel s izolantem uvnitř, jaké jsou možné varianty vytápění, tj. zda mi např. na B1 stačí krb s TČ nebo k tomu potřebuju i výměník nebo FVE. Částečně se něco dá zjistil tady:
https://stavba.tzb-info.cz/zelena-usporam-na-tzb-info/10958-priklady-pasivnich-rodinnych-domu-ktere-splnily-podminky-programu-nzu ale to staré z roku 2014 takže možná už to neplatí.
Celkově mi návratnost pasivních domů připadá jako takové šedá zona, kde někdo tvrdí, že je to ekonomický nesmysl a jiný obráceně a oba jsou o svém zarytě přesvědčeni.
Zajímá mě hlavně dotace B1 a B2. Tj. pro jednotlivé dotace co vše musím do domu zainvestovat, koupit v porovnáním s domem ve standardu B a C.
Dobrý den,
dotace vychází z požadavků, které vychází z výpočtů podle nové vyhlášky 264/2020 platné od 1.9.2020. Jelikož se vyhláškou změnil výpočet a samozřejmě i výsledky, tak nepředpokládám, že by měl někdo velký soubor výpočtů provedených pro různé geometrie budov a tím pádem by mohl říct co vše je nutné.
Neboli je velmi mnoho proměnných, které vstupují do výpočtu a nedá se opravdu říci, že s tímto či jiným zařízením, tloušťkou izolantů.... budova vyjde na B1 nebo B2. Je to kombinace všeho, geometrií počínaje!!!
Ideální řešení je při projektování vše řešit s energetickým specialistou a ten je schopen vám na konkrétní geometrii budovy napočítat varianty možných řešení, tak aby dům splňoval podmínky pro stavební povolení a podmínky pro dosažení dotace B1 a B2. Pak se dají vyčíslit rozdíly investicích nákladů a také úspory energií mezi jednotlivými variantami. A tím pádem vypočítat ekonomiku projektu.