Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.1.21 / dotaz č. 122999
Dobrý den,
máme v domě instalovány měřiče tepla INSTA 11490.
Při posledním ročním odečtu pracovník u jednoho z měřičů odečetl nepřesně údaj - namísto 2555 odečetl 2559.
Je tento rozdíl podstatný při vyhodnocování nákladů na topení?
Jakou veličinu vlastně údaj na měřidle představuje?
Děkuji za odpověď.
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Pro vyhodnocení zda je odchylka podstatná by bylo zapotřebí vědět, kolik byl celkový náměr na celý Váš byt. Uvedená hodnota uvádí aktuální počet protopených dílů, které se v součtu z celého domu posléze rozdělí na procentuální část. Z této části se pak následně dopočítává odebrané teplo. Je důležité zmínit, že rozúčtování tepla se provádí jako součet tepla na podlahovou plochu a tepla za skutečně odebrané množství tepla. Tento součet je dle stanov rozdělen v poměru 40/60, 50/50,.... nebo tak jak máte stanoveno. Znamená to, že skutečný náměr dělá jen určitou část z celkové vyučtování tepla (50%, 40%,..). Znamená to, že pokud by celková hodnota naměřených dílků byla 100 a váš rozdíl 4 dílky, znamenalo by to odchylku 4% ze skutečně odebraného množství tepla. V důsledku z celkového vyúčtování za teplo na vytápění 1-2%.
Je take důležité zmínit, že při dalším odečtu se hodnota dílků počítá jako rozdíl mezi novým a předchozím měřením. To znamená, že při dalším odečtu by jste měli o 4 dílky menší náměr.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk