Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.1.21 / dotaz č. 123453
Dobrý den,obracím se na Vás s dotazem zateplení montované dřevěné chaty Nataša z 80 let. Rádi bychom provedli vnitřní tepelnou izolaci objektu. Z venku je škrábáný břizolit, který je nejspíše na dřevěné desce chaty. Venkovní omítku chceme zachovat a proto jsme se rozhodli pro vnitřní izolaci. Jakou tepelnou izolaci zvolit? Jak byste doporučili izolaci provést. Děkujeme za cennou radu.
Vnitřní izolace je v obecné rovině problém, který nemá jednoduché a jednoznačné řešení a problematický je zejména u staveb, kde hrozí možnost poškození zkondenzovanou vlhkostí. Pochopitelně ideální cestou je zpracování projektu, tedy komplexního řešení, vyhodnocující průvzdušnost, tepelné mosty a teploty ve vrstvách obvodových konstrukcí.

U podobných objektů, kde je poměrně obtížné stanovit okrajové podmínky, lze doporučit použití vnějšího zateplovacího systému.

V případě, že je interiérová izolace nutností, je vhodné použít materiály difusně otevřené, tedy umožňující prostup vodní páry. Konkrétní výrobce v této poradně neuvádíme.

Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS tisk