Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.3.21 / dotaz č. 124833
Dobrý den,

ráda bych se poradila. Plánujemem stavět bungalov ze zdiva KMB Sendvix o šíři 24 cm a řešíme okna a zateplení. Je výrazný rozdíl, zda je okno uaszeno předsazeně před zdivem v zateplení nebo lícuje se zdivem a zateplení je např 2cm přes okno? Jakou šíři zateplení byste poté doporučily? Plánujeme i předokenní žaluzie.

Dále by mě zajímalo jak náročné je případné vyřizování dotace na pasivní dům? Lze to i dodatečně využít či vyřídit?
Dobrý den,
u systému z vápenopískových tvarovek je přesazení oken do tepelné izolace ideální volbou. Posazením okna na vnější líc zdiva a zaizolováním rámu 2cm tepelné izolace se bude stále jednat o poměrně velké oslabení tepelně izolační obálky. Co se týká samotné tloušťky tepelné izolace, ta by měla být navržena tak, aby odpovídala zvolenému standardu domu. Obecně se tloušťky izolací u těchto skladeb pohybují kolem 30cm. V této tloušťce by pak mělo být dostatek prostoru pro osazení žaluziového boxu.

Co se týká dotací pro nové rodinné domy. Jedná se o program Nová zelená úsporám, kde bylo možné žádat i 3 roky zpětně od zahájení stavby. Nicméně dotační program letos končí. Program bude nejspíše pokračovat, zatím však neznáme přesnou podobu toho jak.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk