Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.5.21 / dotaz č. 126069
Dobrý den,
jsme ve fázi projektování pasivního domu, 2 nadzemní podlaží, půdorys 11,85x10,2m. Obvodové stěny z vápenopískových tvárnic 175mm se zateplením grafitovým EPS 300mm. Podlahy betonové se zateplením EPS150 tl.320mm. Podhled 2.NP je SDK se zateplením 500mm. Hlavním zdrojem tepla pro vytápění jsou elektrické sálavé panely, doplněné el.plošným vytápěním a koupelnovými žebříky. Pro ohřev TV a větrání bude sloužit centrální jednotka, např. Nilan VP18 s aktivní rekuperací a zásobníkem TV 180l. Prům.součinitel prostupu tepla budovy vypočten 0,19 W/ (m2. K) a měrná potřeba tepla na vytápění 14kWh/ (m2.rok).
Okna s iz.trojsklem, počítáno s venkovními žaluziemi na všech oknech. Na J fasádě v 2.NP jsou 2 velká okna 3x 1,35m (g06 zvýšené solární zisky), v 1.NP 2 okna 1,5x 2,25m (pevné zasklení, g06 zvýšené solární zisky) a jedno okno 3x 2,25m (1m křídlo otvíravé). Na Z straně počítáno s pergolou, která bude sloužit i jako stínící prvek.
Prosím o radu zda J fasádu doplnit o další stínící prvky a jaké (kromě zmíněných žaluzií), máme obavy z přehřívání v letních měsících. A zároveň prosím o radu, z výše zmíněných informací, máte nějaká doporučení, co zlepšit nebo změnit.
Dobrý den,
skladby v zevrubném popisu vypadají v pořádku. Nicméně těžko takto soudit. Co se týká ochrany proti přehřívání, tak venkovní žaluzie jsou dostačené a reálně vám pomohou. Na zvážení je řešení stínění nad místem průchodu na terasu, kde když bude tento průchod sloužit svému účelu tak budou žaluzie vytažené. Efektivně je toto možné řešit přístřeškem, či pergolou. Ale záleží na více okolnostech.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk