Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.6.11 / dotaz č. 27795
Dobrý den, chtěl bych se obecně zeptat na používání LED osvětlení v domácnosti. Kde je vhodné LEDky používat, kde se naopak nehodí? Vyplatí se investovat do LED žárovek, které nahradí běžné žárovky v existujících svítidlech nebo je lepší pořídit si LED pásy a ty použít jako nové osvětlení? Jak si správně vybrat světlo - tedy jakou správnou teplotu barvy, intenzitu svítivosti? A vyplatí se to ekonomicky? Nejsou LED diodová světla natolik drahá, že i veliká úspora elektřiny nezaplatí nákup svítidla?
Hezký den,

LED diody se převážně využívají jako lokální zdroj světla. které osvětluje již konkrétní místo (psací stůl, noční stolek, pracovní desku v kuchyni atd.).

Jako centrální zdroj světla lze použít LED svítidla, kde jsou světelné zdroje tvořeny větším počtem LED diod. Diody můžou mít různé barvy a kombinují se tak, aby bylo dosaženo patřičného odstínu barvy světla. Nejčastěji se dělí na teplý nebo studený odstín světla.

Zda se Vám LED osvětlení vyplatí záleží na tom jak často a jak intenzivně potřebujete svítit. Velkou výhodou LED osvětlení by měla být vysoká životnost těchto zdrojů světla. V domácnosti, kde se svítí klasickými žárovkami minimálně 4 hodiny denně bývá návratnost investic do LED zdrojů (cca 3.500,-Kč) okolo 3 až 4 roků.

Jaká má být intenzita osvětlení pro různé činnosti je dáno normou a měl by Vám v tom umět poradit elektrikář, jenž by na místě provedl měření a doporučil správný typ svítidla.

Důležité je jaké světlo Vám bude vyhovovat, protože můžete mít například teplý odstín nažloutlý či naoranžovělý, podobný klasické žárovce, jenž má označení číslo 827 (2 700 kelvinů), případně můžete mít chladnější bílý tón, který má označení číslo 840 (4 000 kelvinů).

Dennímu světlu se nejvíce podobá bílý až mírně namodralý odstín a má označení číslo 860 (6 000 kelvinů).

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB



Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Osvětlení
tisk